Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Politicologiestudent Peyman Jafari, lid van de organisatie `Keer het Tij', wordt gevolgd tijdens demonstraties tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet-Balkenende. Verder de gevolgen voor de gewonen Cubaan van de groei van het toerisme naar het eiland. Ned.2 18.25-19.10u.

Knevel op zaterdag. Eimert van Middelkoop, voorzitter van de commissie Parlementaire Enquête Srebrenica bezoekt samen met een IKV-delegatie in Potocari de herbegrafenis van 600 moslimmannen. Verder een reportage over het lot van de christenen als minderheidsgroepering in Irak. Ex-minister Pronk over Srebrenica, de slechte oppositievoering van de PvdA en over Wouter Bos. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Gesprek met Wouter Bos waarbij onder meer de Algemene Beschouwingen aan de orde komen en de politieke positie van de Partij van de Arbeid als oppositiepartij. Ned.3, 22.20-23.10u.

AMUSEMENT

Kopspijkers. Cabaretier Dolf Jansen en Claudia de Breij krijgen vragen over hun specialiteit, tv-fragmenten en het nieuws van de week. Het cabaretpanel, bestaande uit Paul Groot, Owen Schumacher, Sanne Wallis de Vries, Mike Boddé, Martine Sandifort, Thomas van Luyn en Hans Riemens, imiteert politici en andere bekende Nederlanders. Ned.3 20.07-21.05u.

DOCUMENTAIRE

Arena: Imagine Imagine. Zie tv-vooraf. BBC2, 22.05-23.35u.

FILM

Gladiator (Ridley Scott, 2000, Engeland/VS). Een van de grootste vaderlandse bioscoopsuccessen van 2000 is historische spektakelfilm over het Romeinse rijk, die behalve over talloze figuranten en gigantische sets ook nog eens beschikte over computer generated images (CGI). Russell Crowe is een onkreukbare, tot gladiator gedegradeerde generaal die het opneemt tegen de corrupte keizer Joaquin Phoenix. Veronica, 22.00-0.55u., onderbroken door reclame.

.Nynke (Pieter Verhoeff, 2001, Nederland). Ambachtelijk voorbeeldige filmbiografie over de Friese domineesdochter Sjoukje Bokma de Boer die onder het pseudoniem Nynke fan Hichtum kinderboeken als Afke's tiental (1903) publiceerde maar vooral getrouwd was met de socialistische voorman Pieter Jelles Troelstra. Het ontroerende verhaal over een vrouw die geen eigen leven mocht leiden is ook een liefdesbetuiging aan Friesland. Met Monic Hendrickx, Jeroen Willems. Ned.3, 23.05-1.00u.

.Wolf (Mike Nichols, 1994, VS). Jack Nicholson is een bijna uitgerangeerde uitgever die als semi-weerwolf kan profiteren van extreem verscherpte zintuiglijke vermogens in satirische studie naar een midlife-crisis én het moderne New Yorkse bedrijfsleven. Ook met Michelle Pfeiffer. VRT, 23.15-1.14u.

The Truth about Cats and Dogs (Michael Lehmann, 1995, VS). Lafhartige romantische komedie varieert op Cyrano de Bergerac. Vermeend onaantrekkelijke presentatrice van radioprogramma over dieren (Janeane Garofalo) laat zich tijdens uitjes met fotograaf Ben Chaplin representeren door bloedmooie buurvrouw Uma Thurman. BBC2, 23.35-1.05u.

Legal Eagles (Ivan Reitman, 1986, VS). Romantische whodunit met komedie-inslag, geïnspireerd door filmklassieker Adam's Rib. Schijnbare tegenpolen Robert Redford en Debra Winger bieden juridische hulp aan Daryl Hannah, dochter van beroemde, onder verdachte omstandigheden omgekomen kunstenaar. Net5, 0.10-2.20u., onderbroken door reclame.

.Trainspotting (Danny Boyle, 1996, Engeland). Het leven van een verslaafde is eerder wonderlijk dan verschrikkelijk, lijken regisseur Boyle en scenarioschrijver John Hodge te willen zeggen in hun surrealistische bewerking van het Schotse cultboek van Irvine Welsh. Ewan McGregor (Shallow Grave) is een geestige junkie op weg naar verlossing te midden van visueel en muzikaal vuurwerk. Veronica, 0.55-2.40u., met reclame.

.Makkers staakt uw wild geraas (Fons Rademakers, 1960, Nederland). Curieuze, door Rademakers en Jan Blokker geschreven tragikomedie, over drie Amsterdamse families die op sinterklaasavond hun gezinsproblemen even willen vergeten, zou een treffend portret schetsen van de groeiende generatiekloof in het Nederland van eind jaren vijftig. Met Ellen Vogel, Guus Hermus, Ank van der Moer, Jan Teulings, Yoka Berretty, Guus Oster, Maxim Hamel. Ned.3, 1.00-2.40u.

RADIO

Opium. Frans Haks, de gastconservator van de tentoonstelling `NEO' in het Centraal Museum in Utrecht, blikt terug op het hergebruik van klassieke en andere stijlen in de afgelopen 250 jaar. Een gesprek over het hergebruik van klassieke en andere stijlen, de waarde daarvan en de grens tussen kunst en kitsch. Verder onder meer Tjitske Jansen over haar debuutbundel Het moest maar eens gaan sneeuwen. Radio1, 19.04-20.04u.

4FM. Optreden van de Cubaanse pianist Omar Sosa gemaakt tijdens het Dunya Festival in mei van dit jaar. Sosa is met Cubaanse muziek opgegroeid, aanvankelijk als percussionist en marimbaspeler, later als pianist. Hij duikt diep in de Afrikaanse voorgeschiedenis van de Cubaanse muziek evenals in variaties als jazz en hiphop, in de Arabische en de Spaanse voorgeschiedenis. Radio 4, 23.00-01.00u.

Simek 's nachts. PSV-trainer Guus Hiddink, die onder meer trainer van Valencia, Real Madrid, het Nederlands en het Zuid-Koreaanse voetbalelftal was, praat over zijn jeugd, zijn Zuid-Koreaanse avontuur en over het trainersvak in het algemeen: ,,De basis voor mijn carrière als trainer heb ik gelegd toen ik werkzaam was als onderwijzer van moeilijk opvoedbare kinderen.'' Hiddink ontwikkelde zich als een intelligente en vooral menselijke coach die scherp kan analyseren. Radio1. 0.04-1.02u.