Redding Thialf staat opnieuw op losse schroeven

De reddingsoperatie van het noodlijdende ijsstadion Thialf in Heerenveen staat opnieuw op losse schroeven. Voormalig Thialf-accountant Bonnet & Partners, die vorig jaar beslag liet leggen op de aandelen Thialf wegens een betalingsachterstand, wil de procedure om het stadion te laten veilen, voortzetten.

Interim-directeur J. Nieweg maakte een week geleden bekend dat Thialf was gered doordat de bedrijven Essent en Aegon, die als sponsors actief in het schaatsen zijn, en de gemeente Heerenveen elk voor een derde zullen deelnemen in een nieuwe holding. De circa honderd crediteuren, het merendeel kleinere leveranciers van Thialf, krijgen slechts een deel van hun vorderingen terug, aldus Nieweg.

G. van Urk van accountant Bonnet kreeg gistermiddag te horen dat Thialf bereid is 60.000 euro te betalen. ,,Dat bedrag is minder dan een fooi, het dekt niet eens de advocatenkosten'', zegt Van Urk. De vordering van Bonnet is opgelopen tot 355.000 euro. ,,Er ligt nog beslag op de aandelen. Wij zijn nog steeds van plan ze te laten veilen'', aldus Van Urk.

Afgelopen zomer kreeg het accountantskantoor toestemming van de rechtbank in Maastricht het Friese schaatsstadion te laten veilen, maar Thialf ging vlak daarvoor in hoger beroep. Dat beroep dient in november.

Volgens Nieweg zal een bewindvoerder binnenkort bepalen hoeveel de crediteuren precies zullen krijgen. Volgens hem is ruim één miljoen euro beschikbaar. ,,Er zullen wel meer bedrijven teleurgesteld zijn'', zegt hij. Als er meer crediteuren niet akkoord gaan, kan Thialf alsnog failliet gaan, zegt Nieweg.

Een vroegere aandeelhouder van Thialf, de Drentse zakenman P. Langendijk, begint een civiele procedure tegen de voormalige Thialf-directrice M. Migo. Volgens Langendijk heeft Migo in 1999 een ,,dubbelrol'' gespeeld bij de verkoop van de aandelen aan bierbrouwer Interbrew en vermogensbeheerder Wijnheuvel.

Volgens Langendijk had Migo de aandeelhouders, onder wie ook ingenieursbureau Oranjewoud en verwarmingsbedrijf Feenstra, moeten melden dat de aandelen feitelijk zouden worden overgenomen door Migo's partner, zakenman J. van Bekkum, directeur van Wijnheuvel. Ook blijkt dat Migo zelf directrice van Wijnheuvel is geweest.

De aandelen Thialf werden destijds voor 5,9 miljoen gulden verkocht aan Interbrew, dat volgens betrokkenen optrad als financier van Wijnheuvel.

Langendijk meent dat de oude aandeelhouders van Thialf destijds voor zo'n twee miljoen gulden zijn benadeeld. ,,Migo heeft bewust geprobeerd de prijs van Thialf te drukken, omdat zij via haar partner achter de kopende partij zat'', stelt Langendijk.

Migo laat in een reactie weten dat ,,alle onderhandelingen over de voorwaarden en de prijs door Langendijk en Feenstra zijn gevoerd''.

THIALF: pagina 24

    • Rob Schoof