Pop

Frank Black is Frank Black maar ook Iggy Pop, Shane MacGowan en Lou Reed. Black is, zoals zijn opzichtige artiestennaam al doet vermoeden, een stem-illusionist. De vroegere zanger van de legendarische Pixies kan allerlei bekend voorkomende klanken naar boven halen.

Op zijn nieuwste solo-cd, Show Me Your Tears, doet hij dat in de vorm van blues, surf-songs en rock `n' roll. Black kan het allemaal moeiteloos. Zijn liedjes klinken altijd alsof ze ter plekke ontstonden, en direct konden worden voorzien van een van zijn sardonische teksten. Ook deze negende cd in tien jaar, opnieuw gemaakt onder de naam Frank Black and The Catholics, voldoet aan het Black-keurmerk van kwaliteit. Toch wringt er iets in Blacks niuewe songs – of eigenlijk wringt er te weinig. De liedjes leunen erg op traditie. Dat ontneemt het zicht op de ongewone, vaak bizarre persoon van Frank Black. Op Show Me Your Tears staat maar een enkel vreemd gezongen of ontsporend nummer. The Pixies brachten in dat opzicht het beste in Black naar boven. De Pixies-reünie en de nieuwe plaat – te verwachten in het voorjaar van 2004 – zullen het uitwijzen.

Frank Black

Show Me Your Tears

(Cook cd 262)