Overheersende melancholie

In zekere zin vervulde Daniel Lanois als producer van het Emmylou Harris-album Wrecking Ball (1995) een vergelijkbare rol als Rick Rubin bij de artistieke opleving die Johnny Cash in zijn laatste jaren doormaakte. Lanois bevrijdde Harris van het nauwzittende country-jasje, liet haar werken met rockmuzikanten en gaf haar het zelfvertrouwen om songs van Neil Young, Bob Dylan en zelfs Jimi Hendrix naar haar hand te zetten.

Op Harris' voorlaatste album Red Dirt Girl nam Lanois' assistent Malcolm Burn de touwtjes in handen, en componeerde Emmylou Harris voor het eerst sinds The Ballad Of Sally Rose (1985) alle nummers zelf. Het opnieuw door gitarist Burn geproduceerde Stumble Into Grace is een volgende stap in Harris' artistieke ontwikkeling. De wederom door haarzelf of met co-auteurs geschreven songs zijn doortrokken van een alles overheersende melancholie, of ze nu een luchtig calypsoritme hanteert in `Jupiter rising' of op statige toon het wonder van de liefde bezingt in het aan June Carter opgedragen `Strong hand'. Linda Ronstadt, Kate & Anna McGarrigle, Jane Siberry en Jill Cuniff van rockgroep Lucious Jackson steunen Harris als duet- of schrijfpartners in haar zoektocht naar de roestbruine klankkleur van de herfst. Alle songs ademen een tijdloze sfeer van folkmuziek die haar oorsprong aan het begin van de vorige eeuw in de Appalachen kon hebben gehad, maar die zich moeiteloos laat vertalen naar een rock-instrumentatie waarbij zelfs de synthesizer (gruwel voor countrypuristen) niet geschuwd wordt.

Als laatbloeier onder de grote songschrijvers van het pop-universum stijgt de gracieus grijs geworden Emmylou Harris op 56-jarige leeftijd boven zichzelf uit. In `O Evangeline', een vervolg op het nummer `Evangeline' uit The Last Waltz laat ze ze de heldin uit Longfellow's mythische vertelling voortleven in het aardse tranendal. Stumble Into Grace is geen cd voor luisteraars die popmuziek aanwenden om er vrolijk van te worden, maar wel een nieuw hoogtepunt in de rijke loopbaan van een zangeres die er alsmaar beter in slaagt haar Weltschmerz in meeslepende muziek te vangen.

Emmylou Harris

Stumble Into Grace

(Nonesuch/Warner)