Oudere kijkers aan de macht

Omroep Max wil de `jong en hip'-terreur in Hilversum doorbreken, hoort Paul Steenhuis aan de vooravond van de `50-plusbeurs'.

,,50-plussers bestaan niet meer in radio- en televisieland. Het moet allemaal hip en jong zijn in Hilversum'', zegt Jan Slagter. Daarom wil hij volgend jaar een vergunning aanvragen voor een nieuwe omroep, die in januari 2005 moet gaan uitzenden. Max heet de nieuwe omroepvereniging, waarvan Slagter (49) initiatiefnemer is. Doelstelling: kijkplezier- en luistergenot voor 50-plus, of zoals hij het zelf noemt: ,,Volwassen radio en televisie''.

Prof. dr. Henri Beunders heeft zich al achter het initiatief geschaard, net als Mies Bouwman, Corry Brokken, professor Bob Smalhout en drie leden van het oude tv-cabaretteam Farce Majeur: Fred Benavente, Jan Fillekers en Henk van der Horst. De laatste drie treden ook dagelijks op in de speciale omroep-Maxstudio die is ingericht in de 50-plus beurs, komende week van woensdag 24 tot en met zondag 28 september in de Jaarbeurs in Utrecht. Bewijzen voor de overheersend jonge trend bij de publieke (en ook commerciële) omroepen heeft Max-voorzitter Slagter ruim voorradig: ,,Neem het radioprogramma Mezzo dat Robert Long voor de AVRO-radio-presenteerde. Daar luisterden ruim 400.000 mensen naar, iedere zondagochtend om tien uur. Hij kreeg een verbod om platen van Frank Sinatra en Rita Reijs te draaien, want die trekken geen jong publiek. Alsof het jonge publiek om tien uur zondagochtend naar de radio luistert: die hebben een kater van hier tot Tokio'', aldus Slagter.

Dat programma is gesneuveld. ,,De KRO wil geen nieuwe uitzendingen meer maken van het bij ouderen razend populaire programma Toen was geluk heel gewoon, met Gerard Cox. Einde programma, want het trekt niet genoeg jongeren. Het is een belediging aan het adres van de oudere kijkers.'' Nog een laatste voorbeeld: de veiling van ether-frequenties onlangs. ,,De jongeren wonnen: Veronica, Radio 538, radio Noordzee, Yorin en RTL Radio kregen wel een frequentie, Classic FM niet. Tot grote spijt van 50-plus luisteraars.''

Jongeren en allochtonen, daarop richt het mediabeleid en de publieke omroep zich hoofdzakelijk, volgens Slagter. Voor 50-plussers wil men ,,om drie uur 's nachts nog wel iets uitzenden'', zegt hij. ,,Terwijl de kijkers en luisteraars van vijftig en ouder een derde van de bevolking uitmaken. En de publieke omroep wordt ook met ons geld gemaakt.''

Om de balans te herstellen heeft Slagter ruim een jaar geleden het initiatief tot de omroepvereniging Max genomen. Max wil:

meer Nederlands drama en toneel op tv

het hoorspel terug op de radio

actualiteitenrubrieken waarbij mensen elkaar laten uitpraten, en waarin niet de mening van de interviewer centraal staat

minder snelle beelden op tv

geen harde achtergrond muziek als er wordt gesproken

een laagdrempelig boekenprogramma op tv

Het is helemaal niet zo, zegt Slagter, dat hij een oude-mensen-nostalgie-zender wil, met alleen maar Swiebertje en Willem Duys. ,,Wij willen tv en radio van nu maken. Onze leden krijgen inspraak. Dat willen we met internet en dergelijke organiseren. We willen ook ouderen in de nieuwe media wegwijs maken: met internet kan een wereld voor je open gaan. Wij willen een omroep voor vitale senioren zijn.''

Op de 50-plus beurs in Utrecht verhevigt Max zijn ledenwerfcampagne. Voor een omroepaanvraag in het publieke bestel zijn 50.000 leden nodig, en Max heeft er nu ruim 15.000. Nieuwe leden krijgen een cd met muziek die bij de zender past: van artiesten als Shirley Bassey, Vera Lynn, The Shadows en Peggy Lee.

Omroep Max is van 24 t/m 28 september te vinden op de 50-plusbeurs in de jaarbeurs Utrecht, www.50plusbeurs.nl

Omroep Max: www.omroepmax.nl of bel naar: 0900 5555000