Netelenbos bekritiseert koers Bos

Tineke Netelenbos meent dat haar partij, de PvdA, onder de leiding van Wouter Bos ,,een beetje vaag'' is geworden. ,,En dat moet niet te lang duren'', aldus Netelenbos gisteravond op een partijbijeenkomst in Leiden.

Ex-minister en PvdA-Kamerlid Netelenbos debatteerde in Leiden met de twee andere kandidaten voor het PvdA-lijsttrekkerschap voor de Europese verkiezingen, Max van den Berg en Maartje van Putten. De gespreksleider van de avond vroeg haar om een reactie op een recent interview van PvdA-prominent Frans Leijnse in het dagblad Trouw. Leijnse, informateur bij de mislukte kabinetsformatie van CDA en PvdA eerder dit jaar, had in een kennelijke verwijzing naar PvdA-leider Bos gezegd dat het ,,hart van de PvdA wordt gevormd door mensen die niet verschrikkelijk ideologisch doorkneed zijn''. Dit gebrek aan ideologie, meende Leijnse, maakt dat de partij traag reageert op maatschappelijke ontwikkelingen.

,,Ik herken mij daar wel in'', aldus Netelenbos over de uitspraken van Leijnse. ,,Er zijn in de PvdA verschillende meningen, maar ik behoor tot een generatie die meent dat `eerlijk delen' de kern is van de ideologie van onze partij''. Met deze verwijzing ging de kandidaat-lijsttrekker Netelenbos in tegen PvdA-leider Bos, die eerder aankondigde het `gelijkheidsdenken' in zijn partij ter discussie te willen stellen, omdat het teveel op gelijke uitkomsten, in plaats van gelijke kansen gericht zou zijn. Netelenbos zei dat de PvdA-ers in het parlement de mening van de kiezer moeten volgen als zij in een raadplegend referendum over een Europese grondwet, waartoe de PvdA mede het initiatief neemt, `nee' zouden zeggen. De leden van de PvdA mogen meedoen aan de verkiezing van de Europese lijsttrekker.