Monti zegt reis af door Alstom

Eurocommissaris Mario Monti (Mededinging) en de Franse minister Francis Mer (Financiën) hebben al hun reisplannen afgezegd om dit weekeinde alsnog een compromis te bereiken over de redding van het met faillissement bedreigde industriële conglomeraat Alstom (110.000 werknemers). Volgens Monti's woordvoerder blijft de Commissaris, die naar een congres in Italië zou gaan, in Brussel ,,om aan het Alstom-dossier te werken''. Minister Mer gaat om dezelfde reden niet naar de G7-bijeenkomst in Dubai. Het Alstom-dossier is politiek uiterst gevoelig, wegens de grote industriële en sociale belangen.

De Europese Commissie verbood de Franse overheid afgelopen woensdag deel te nemen in het kapitaal van Alstom, dat onder meer hoge-snelheidstreinen, energiecentrales en schepen bouwt. Zij gaf Parijs tot maandag de tijd om met een wel aanvaardbare variant voor steun te komen. De handel in Alstom-aandelen werd na het Commissiebesluit geschorst. Eurocommissaris Monti is tegen deelname door Parijs in het kapitaal van Alstom, omdat zulke staatssteun onomkeerbaar is als later blijkt dat de Europese mededingingsregels zijn geschonden. De Italiaanse Commissaris opende deze week een 'diepgaand onderzoek' naar mogelijk ongeoorloofde Franse staatssteun aan Alstom.

Zo gaf Parijs al eerder een garantstelling van 65 procent voor een kredietlijn van 3,5 miljard euro. Parijs meldde deze garantstelling niet vooraf aan Brussel, wat in strijd is met de Europese mededingingsregels. Frankrijk heeft de druk op de Commissie verhoogd om akkoord te gaan met een aangepast steunplan voor Alstom.