Met tweede hart naar de top

Met een ruilhart in haar borstkas beklom de 42-jarige Amerikaanse Kelly Perkins eind vorige maand de 4478 meter hoge Matterhorn. Langs de `makkelijke' helling, technisch niet moeilijk, maar wel uitputtend, zelfs voor een goed getrainde bergbeklimmer. Het is een erg hoge en onbeschutte berg, maar op mooie zomerdagen staan er vaak meer dan tien mensen tegelijk op de top.

De prestatie is uitzonderlijk voor iemand met een donorhart. ``Kelly laat zien dat patiënten met een ruilhart een normale kwaliteit van leven kunnen hebben,'', zegt cardioloog Jon Kobashigawa over de klimtocht van zijn patiënte (British Medical Journal, 13 sept). De directeur van het harttransplantatieteam van de universiteit van Californië in Los Angeles hoopt dat de publiciteit rond dit soort prestaties mensen motiveert om zich als potentiële donor aan te melden om zo het schreeuwende tekort aan donororganen te reduceren.

Voordat Perkins hartproblemen kreeg renden zij en haar man vijf mijl per dag, maar dat hield de dokter niet weg. Kort na een vakantie in Zwitserland in 1992, waar ze de Matterhorn voor het eerst zag, kreeg ze hartproblemen. Toen ze uiteindelijk in kritieke toestand per helikopter van een lokaal ziekenhuis naar het harttransplantatiecentrum werd gevlogen draaide de piloot een rondje boven Disneyland, waar de Matterhorn op schaal 1 op 100 is nagebouwd.

Kelly Perkins is overigens ook de enige mens die met twee verschillende harten een vierduizender heeft beklommen. In 1997 liep ze de 4418 meter hoge Mount Whitney op. Op die publicitair minder aantrekkelijke top (er ligt zomers geen sneeuw; er staat een ruime schuilhut met bliksemafleiders) in Californië had ze met haar vorige hart ook al gestaan.