Joodse Liga ook actief in Nederland

De militante Joodse Defensie Liga (JDL) is vanaf morgen ook in Nederland actief. JDL-Holland demonstreert dan in Den Haag tegen de Amerikaanse routekaart, het vredesplan voor het Midden-Oosten. De Verenigde Staten beschouwen de internationaal opererende organisatie als terroristisch.

JDL-Holland wil joden fysiek beschermen tegen antisemitische uitingen. Volgens de joodse organisatie CIDI verdubbelde het aantal meldingen van antisemitisme – van bekladdingen en scheldpartijen tot bedreigende e-mails en fysiek geweld – ruimschoots in het afgelopen jaar. JDL-bestuurslid Noa Lev (40): ,,Niemand beschermt nu joden die op straat worden lastiggevallen. Joodse organisaties verwijzen naar de politie. De politie zegt niets te kunnen doen.''

JDL biedt hulp door synagoges te beveiligen, en joden te begeleiden naar de synagoge. ,,Als het erop aankomt schuwen wij geen geweld'', zegt oprichter Philip Awuy (54) uit Den Haag. Ook wil JDL joden weerbaarder maken door ze Israëlische zelfverdedigingslessen aan te bieden.

Awuy richtte de JDL onlangs op omdat hij zich zorgen maakt over het toegenomen antisemitisme, met name onder Marokkaanse jongeren. De organisatie bestaat uit vijftien kaderleden, onder wie vijf bestuurders. Alle vijftien hebben ze training gehad van het Israëlische leger. Naar eigen zeggen heeft de organisatie vijftig leden.

De JDL heeft vestigingen in vijftien landen waaronder de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, Denemarken en Finland. Ook in België en het Verenigd Koninkrijk werden onlangs afdelingen opgericht. De wereldwijde organisatie is omstreden wegens aanslagen op islamitische instellingen in de Verenigde Staten. JDL heeft zich tegen de oprichting van een Palestijnse staat uitgesproken. Die zou ,,terroristen belonen voor hun terreurdaden'', zo staat in een flyer.

Vanuit het hoofdkantoor in Los Angeles bevestigt voorzitter Bill Maniaci dat de Nederlandse afdeling onder de vlag van zijn organisatie opereert.

LIGA: pagina 25

    • Esther Rosenberg
    • Danielle Pinedo