ICA: naam Ahold weg

Het Scandinavische supermarktbedrijf ICA Ahold gaat voortaan weer verder onder de naam ICA. Het concern, dat voor de helft eigendom is van Ahold, ontkent dat de naamswijziging te maken heeft met het boekhoudschandaal waar het Nederlandse supermarktbedrijf door wordt achtervolgd.

,,De naam verandert niets aan de eigendomsverhoudingen. Wij zijn nog steeds voor 50 procent eigendom van Ahold'', zei een woordvoerder gisteren. In Scandinavië (Zweden, Noorwegen, Denemarken) is ICA een leidende supermarktketen met 3.100 vestigingen.

In april 2000 kocht Ahold het belang van 50 procent in ICA Ahold voor 1,8 miljard euro. De andere aandeelhouders van ICA zijn het Zweedse ICA Förbundet Invest AB (30 procent), de beleggingsarm van ICA Förbundet waarin de winkeliers van ICA zich verenigd hebben, en Canica AS, de Noorse beleggingsfirma van Stein Erik Hagen en zijn familie (20 procent).

Supermarktbedrijf Ahold raakte begin dit jaar in opspraak toen bleek dat in het bijzonder zijn Amerikaanse dochter U.S. Foodservice met de cijfers had geknoeid. Ahold heeft voor in totaal 970 miljoen euro zijn winstcijfers naar beneden moeten bijstellen.