HOUDEN VAN VERSJES

De wereld van het onderwijs bestaat uit vele werkelijkheden. In de rubriek Uit de school geklapt wordt de blik gericht op kleine maar belangrijke aspecten van het schoolbestaan. Vandaag: poesiealbums en vriendenboekjes.

In 't Duitsch is 't `Denck an mir'

In 't Fransch is 't `Souvenir'

Maar Duitsch of Fransch versta ik niet

Ik schrijf alleen 'vergeet mij niet'

Aldus Gré Brandsma op 18 april 1934 in het poesiealbum van haar schoolvriendinnetje Julia van Puijvelde – met de toevoeging `Itje wotje watje, Julia is een schatje'. Links plakte ze een poesieplaatje van een mand met bloemen en in de vier hoeken van de bladzijde schreef ze `ver' 'geet' `mij' `niet'. Het poesiealbum van Julia ligt in speelgoedmuseum Op Stelten in het Brabantse Oosterhout.

Op de vlakbij gelegen basisschool De Santrijn willen leerlingen wel wat over het moderne poesiealbum vertellen. Van de 34 kinderen in groep 4 en 5 hebben er tien een poesiealbum. Robin heeft voor de gelegenheid het poesiealbum van haar moeder meegenomen. Een prachtig zwart gestoffeerd album met rode borduursels. Daar leest ze heel vaak in, vertelt ze. Het versje over `rozen zonder doornen' is haar favoriet.

Dagmar heeft een poesiealbum van Harry Potter. Ze houdt erg van poesies, zegt ze, want ze houdt van versjes. ``Maar ik laat er alleen meisjes in schrijven. Want ik ben bang dat jongens er scheuren in maken, ofzo. Jongens zijn zo slordig.''

Niet alle meisjes maken dat voorbehoud. Job bijvoorbeeld heeft wel eens in een poesiealbum van een vriendinnetje geschreven. ``Dat gedichtje had ik zelf gemaakt van regels van andere versjes.'' Ook Evelien verzint zelf versjes, maar de meesten pikken gedichtjes uit hun moeders oude album. Of ze hebben een oma die de versjes nog zo kan oplepelen. Isa kent haar lievelingsversje uit haar hoofd:

`Een haantje en een hennetje,

een potlood en een pennetje

die horen bij elkaar

een leeuw en een leeuwinnetje

en jij en je vriendinnetje'.

``Ja, de klassiekers doen het nog steeds goed'', bevestigt juf Diane Broeken van groep 4, ``hoewel er wel een bundel met nieuwe versjes in de handel is.''

Er zijn ook jongens met een poesiealbum, zoals Mustafa. Remco heeft er nog geen, maar wíl er wel graag een: ``Gewoon, omdat het leuk is.'' Wat Remco al wel heeft, net als 32 van zijn klasgenoten, is een vriendenboekje. ``Die zijn sinds een jaar of tien in zwang'', schat juf Marijke van Zoest van groep 5. ``Niet als vervanging van het poesiealbum, maar erbij.''

Vriendenboekjes zijn er in alle mogelijke printjes: K3, Tweety, Winnie de Poe, Jip & Janneke, Kikker, enzovoorts. In een vriendenboekje heeft de schrijver, net als in een poesiealbum, twee bladzijdes tot zijn of haar beschikking. Maar laat een poesiealbum de schrijver vrij, een vriendenboekje biedt een standaardlijst van vragen die beantwoord moeten worden: leeftijd, kleur haar, favoriete popster, lievelingseten. Met name dat laatste vindt Job heel handig, vertelt hij. ``Stel dat je buurjongen komt logeren en je weet niet wat hij het liefste eet, dan kun je dat gewoon even opzoeken in je vriendenboekje. Als hij er in geschreven heeft.''

    • Jacqueline Kuijpers