HOMORECHTEN

Naam: Gerard Spong (57)

Beroep: advocaat

Vindt dat: de rechten van homo's gewaarborgd moeten worden middels een antidiscriminatiebepaling in de Europese grondwet.

,,Nederland kent een verbod op discriminatie naar seksuele geaardheid. Toch worden homoseksuelen en lesbiennes in dit land nog dagelijks gediscrimineerd. Is het niet door een RPF-politicus als Leen van Dijke (die stelde dat homoseksuelen niet onderdoen voor dieven, red.) dan is het wel door de Rotterdamse imam Khalil El Moumni (die homoseksualiteit een besmettelijke ziekte noemde). Vooral waar de godsdienstvrijheid in het geding is, blijkt het gelijkheidsbeginsel zo lek als een mandje.

,,Toch verdient ook de Europese grondwet een antidiscriminatiebepaling, waarin `seksuele geaardheid' expliciet genoemd wordt. Want het feit dat de Europese lidstaten het nodig achten de rechten van homoseksuelen door middel van een grondwet te beschermen, zegt genoeg. De gelijkheid van homo's en hetero's is voor godsdienstfanaten een sluipend virus, en dat zullen we ook buiten de parochie weten!

,,Of ik bang ben dat de rechten van Nederlandse homo's afkalven door de Europese eenwording? Nee. Een Nederlander zal zich heus niet de wet laten voorschrijven door een katholieke Pool. Het is eerder andersom: de homoseksuele Pool keert, na een buitengewoon leerzaam bezoek aan Nederland, verheugd terug naar zijn vaderland om de blijde boodschap te verkondigen. Oost-Europa heeft de deuren opengezet voor het kapitalisme, maar krijgt de homoseksualiteit er gratis bij.''

    • En Danielle Pinedo