`Greg R. achter bedreiging officier Plooy'

De van drugshandel verdachte Greg R. is een van de verdachten in het onderzoek naar de bedreigingen van de Amsterdamse officier van justitie Koos Plooy. Dat heeft het NOS-Journaal gisteren gemeld.

Justitie maakte twee weken geleden bekend dat er bewijzen waren dat Amsterdamse criminelen een aantal Albanese huurmoordenaars zouden hebben ingehuurd om Plooy om het leven te brengen. Plooy is de leider van het onderzoek naar de reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

De in Indonesië geboren Greg R. werd in juni aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de handel in verdovende middelen. Zijn advocaat, N. Meijering, noemt de beschuldigingen van het openbaar ministerie `apekool'. ,,Mijn cliënt is absoluut niet gewelddadig'', aldus Meijering. Justitie heeft zijn cliënt al eerder ten onrechte beschuldigd, zegt de advocaat. ,,Het openbaar ministerie ligt duidelijk op ramkoers. Eerder heeft het OM al een cocaïnezaak tegen mijn cliënt geconstrueerd. Kennelijk wil men dat R. gehangen wordt.''

Meijering zegt verder dat hij de minister van Justitie en het college van procureurs-generaal zal vragen de zaak-R. te laten behandelen door een ander parket. ,,Dat is ongebruikelijk, maar het OM in Amsterdam heeft het duidelijk gemunt op mijn cliënt. De emoties lopen blijkbaar zo hoog op dat ze er geen professionele afstand meer van kunnen nemen.''

Het openbaar ministerie in Amsterdam geeft geen commentaar.

Volgens de woordvoerder van het landelijk parket is de aanslag beraamd door Amsterdamse organisaties die zich bezighouden met internationale drugshandel en het witwassen van drugswinsten.

Het OM neemt het buitengewoon hoog op dat na een reeks liquidaties in criminele kringen het geweld zich nu tegen een lid van de magistratuur lijkt te keren. Als bestrijder van de zware georganiseerde misdaad is Plooy sinds enkele jaren betrokken bij onderzoeken naar criminelen als Charles Z. en Mink K. Plooy, die al weken 24 uur per dag wordt bewaakt, leidde ook onderzoeken naar de Joegoslavische crimineel Jocic en de lijfwachten van de in 2000 vermoorde Sam Klepper. Deze is een van de vele criminelen die de afgelopen jaren bij afrekeningen om het leven kwamen. Plooy leidt het onderzoek naar deze liquidaties.