Global Village Orchestra

De term `global village' ademt een optimisme dat in deze tijden van cynisch wereldkapitalisme en radicaal antiglobalisme zeldzaam is geworden. Maar het Global Village Orchestra gelooft nog in dialoog tussen gelijkwaardige partners en zoekt onverdroten naar de utopische `middle ground' waar iedereen wat mag zeggen. Het levert wereldmuziek in de meest letterlijke zin van het woord op.

Zonder stroomlijnende beat of andere westerse kapstok, zonder knellende kaders of grenzen. De tien muzikanten uit acht landen bezigen een muzikaal esperanto van eigen makelij. Daar zitten redelijk wat ritmes uit Turkije, de Balkan en het Midden-Oosten in. West-Afrika doet een duit in het zakje met de vocale capriolen en parelende duimpiano van de onvolprezen Mola Sylla. De jazz-achtergrond van de meeste blazers stelt ze in staat vrij te soleren maar ook de meest optimale menging van hun instrumenten te vinden. `Luisteren' is het sleutelwoord in dit orkest. Dat hebben ze geleerd tijdens de interculturele Music: World Series in Utrecht, waaruit ook de Turks-Nederlandse formatie Barana & Co is voortgekomen. Misschien is het een goede locatie voor de volgende WTO-top.

Global Village Orchestra: Globalistics (LopLop, LLr 010)

    • Edo Dijksterhuis