Gepiepeld

Het eerste weekend (van de twee) in de Meesterklasse parencompetitie zit er op. Wat opvalt is de bezetting van de bovenste twee plaatsen door twee jonge kernploegparen: Brink-Van Prooijen en Drijver-Schollaardt. In het begin leek het er zelfs even op dat oude tijden gingen herleven, omdat De Boer-Muller het weer eens samen probeerden en gelijk op kop kwamen. Die hoge positie konden de voormalige wereldkampioenen vooralsnog niet vasthouden. Bovendien haastten beide spelers zich ter verklaren dat hun hernieuwde partnership als een eenmalige gebeurtenis moet worden beschouwd.

Ricco van Prooijen heeft een reputatie op te houden als een uitermate behendige speler die niet terugdeinst voor enige waaghalzerij. Op onderstaand spel sleepte hij een prachtige score uit het vuur, waarbij een negatieve hoofdrol was weggelegd voor zuid, uw verslaggever:

Z/NZ

♠ 8

♡ A H V 10 4 3

♦ 8

♣ A 10 5 3 2

♠ V 10 9

♠ A H B 7 5 4

♡ 8 7 6

♡ 9

♦ 5 2

♦ A V B 10 7 4

♣ H V B 6 4

♣ -

♠ 6 3 2

♡ B 5 2

♦ H 9 6 3

♣ 9 8 7

West

Noord

Oost

Zuid

Brink

Vis

Van Prooijen

Van Cleeff

pas

pas

4♡

4♠

a.p.

Ik kwam uit met harten. Van Prooijen troefde de twee harten en legde na een poosje ♦10 (!) op tafel. Een gekke kaart natuurlijk. Ik stak mijn hoofd door het luik van het tafelscherm en keek Van Prooijen eens goed aan. Het enige dat ik zag was een onschuldig, jongensachtig gezicht. Ik geloofde hem op zijn blauwe ogen en dook. Van Prooijen incaseerde troefaas en troef-heer en nam de troefsnit op mijn ♦H. Daarna haalde hij de laatste troef en claimde hij twaalf slagen. Ik was gepiepeld en mocht nog blij zijn met een schamele 20 procent.