Duitse biermarkt lijkt volwassen te worden

Wordt de biermarkt eindelijk een kopersmarkt? In het licht van het overstelpende aanbod aan middelmatige biermerken – en de pijn die aandeelhouders hebben geleden door veel te dure overnames – zou dat zeker zo moeten zijn.

Maar tot de prijzen voor bierbrouwers een consistente daling te zien geven, is het nog te vroeg om te zeggen dat de markt is veranderd. Niettemin biedt Interbrew's jongste overname in Duitsland beleggers een eerste sprankje hoop.

De doorverkoop door Citigroup van een grote partij KPN-aandelen ter waarde van 2 miljard euro is een voorbeeld van het soort transacties waarnaar de aandelendivisies van zakenbanken aan het hengelen zijn. De transactie laat ook de enorme risico's zien die de banken lopen. Nu de zeepbel van de converteerbare obligaties langzaam leegloopt en er tot 2004 weinig beursintroducties op stapel staan, kammen bankiers twee mogelijke inkomstenbronnen uit.

Het Belgische concern betaalt zo'n 533 miljoen euro voor de brouwer van de merken Spaten, Löwenbrau en Franziskaner, waardoor het bedrijf op zo'n 8,9 maal de ebitda (winst vóór rente, belastingen en afschrijvingen) wordt gewaardeerd.

Dat is een kleine premie ten opzichte van wat Interbrew voor zijn voorlaatste Duitse aanwinst betaalde, maar niets vergeleken met de dertienmaal de ebitda die het concern voor Beck's moest neertellen.

En door de nieuwe aanwinsten aan zijn bestaande activiteiten toe te voegen, kan Interbrew jaarlijks ongeveer 5 miljoen euro besparen. Het verkopen van de nieuwe merken via zijn bestaande netwerk zal de productie van Interbrew in Duitsland ook met zo'n twee procent verhogen.

Alles bij elkaar lijkt de overname van Spaten financieel gesproken verstandig. Maar één redelijke overeenkomst betekent uiteraard nog niet dat de markt voor overnames van biermerken aan het afkoelen is. Het Canadese Molson suggereerde eerder deze week het tegenovergestelde, toen het erop zinspeelde dat de familie die het bedrijf bezit, bereid was een overnamebod in overweging te nemen, juist omdat de prijzen voor bierbrouwers zo zijn gestegen. Of de prijzen nu aan een neerwaartse spiraal zijn begonnen, zal later dit jaar blijken, als twee andere Duitse brouwers – Holsten en Brau & Brunnen – worden geveild.

Hoewel het dus voorbarig kan zijn om aan te nemen dat de neiging van de bedrijfstak om teveel te betalen is verdwenen, lijkt die conclusie in ieder geval voor Interbrew op te gaan. Het concern is de concurrentie uit de weg gegaan door de overname zodanig vorm te geven, dat de familieaandeelhouders van Spaten een belang verwerven in de Duitse activiteiten van Interbrew.

Op deze manier zorgt bierbrouwer Interbrew er tevens voor niet meegezogen te worden in de veilingen van Holsten en Brau & Brunnen. Een verstandiger aanpak van fusies en overnames was een van de beloften van de nieuwe topman John Brock – en bij deze overname heeft hij zich daaraan gehouden.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Rob Cox