De eend was ons voor

Als het met de Sterrenbeurs van omroep SBS6 en De Telegraaf net zo gaat als met de NRC Klatergoud Index, dan is het tv-programma ten dode op geschreven. In ieder geval is de lezer van dit katern niet erg gegrepen door de virtuele `handel' in sterrenreputaties. Op ons eerste verzoek aan lezers, twee weken geleden in Leven &cetera, om aan te geven wiens of wier ster zij graag zagen rijzen, kwam nog wel een serie mails op klatergoud@nrc binnen en wat post per brief en briefkaart.

Zo wees lezeres Lies Ros uit Amsterdam ons op het volgende: `U bent niet de eerste met uw klatergoud: een vrolijk weekblad ging u reeds voor, de Donald Duck. Door mij overigens meer gewaardeerd dan het door mijn moeder op prijs gestelde educatieve kinderblad Kriskras, vanwege de wijze levenslessen die in de DD verstopt zaten. De Donald Duck had in Duckstad al de Klatergoudclub. Aan uw voorgangers kunt u zich meten!' De eend was ons voor. Dat had een vingerwijzing moeten zijn. Vogels is het sleutelwoord. Want E. Voet uit Roermond schreef ons op een briefkaart: `Ik weet gewoon niet wie die mej. Madonna is, maar die Kuifmees daar beneden in die hoek, die ken ik goed!'. Voet verwees naar de door Kester Freriks beschreven mees in zijn rubriek Vogels Kijken (vandaag ook op deze pagina). Vogels liggen Vloet nader aan het hart dan `de sterren' – door lezeres Ita Diepgrond in een mailtje al aangeduid als `onbenullige figuren'. Klatergoud-inzender M. Kat probeerde een redactrice van deze krant te nomineren voor de NRC Klatergoud-Index, maar redacteuren en vaste medewerkers waren hors concours.

Inmiddels is iedereen hors concours, want de index stopt. Deze week was er maar één inzending voor de rubriek en eigenlijk ging die ook over vogels. `De hoed van Beatrix leek voor mij een papegaaiennest na de vogelpest', schrijft Isa Weijers uit Driebergen. Zij verdient daarmee een dvd met twee films van Theo van Gogh.