Country

Het debuut van deze Bosnische band een paar jaar geleden viel in Nederland heel goed. Zowel bluesliefhebbers als fans van het `Jordanese' levenslied herkenden iets in het `sevdah' – genre, een mix van Slavisch en Turks waarin met veel pathos de ongelukkige liefde verklankt wordt. Ook de cd's waarop de band de zigeunerlegendes Saban Bajramovic en Ljiljana Buttler begeleidde, waren helemaal raak.

Behoorlijk verwend door al dat moois – de band trad hier ook nog op – duurt het even voor A Secret Gate je helemaal raakt. De noten zijn soms `blue' op het valse af en de snelle dansjes, hoe vaardig ook gespeeld, leiden af van de echte boodschap: dat het leven zwaar is en de liefde vol venijn. Maar aangeland bij Djevo, Djevo is de ware treurnis er weer helemaal. Naast de kern van Mostar Sevhad; zanger Ilijaz Delic, en Mustafa Antic op accordeon en klarinet, speelt violist Nedjo Kovacevic op deze cd een meeslepende rol.

Mostar Sevdah Reunion A Secret Gate

(Snail CC 50014,

distr. Choice)

    • Frans van Leeuwen