Bush liegt niet

In een interview met Jeroen van der Kris stelt Karel van Wolferen Bush in staat van beschuldiging met de volgende woorden: ,,Ik heb hem net voor de helft gelezen. Het is heel deprimerend. Hij blijft beweren dat Saddam een gevaar was voor de buurlanden van Irak, dat hij massavernietigingswapens had, dat ze daar zijn om de Irakezen vrijheid te geven. Dezelfde leugens die hij het hele jaar door heeft herhaald.''

Van Wolferen weet heel goed dat een verschil in afweging je nog niet het recht geeft je tegenstander leugenaar te noemen. De feiten liegen niet. Dit zijn de feiten: Saddam Hoessein hééft buurland Iran aangevallen (1980-88), hij hééft zijn buurland Koeweit overweldigd, geplunderd en letterlijk in brand gestoken (1990-91). Hij heeft massavernietigingswapens ingezet tegen Koerden en Iraniërs, en op grote schaal. De Amerikanen hébben Irak bevrijd van een van de ergste oorlogsmisdadigers van de 20ste eeuw, een man die prat gaat op zijn bewondering voor Hitler en Stalin. Veelzeggend en onthullend is ook de term `plutocratie' waarmee van Wolferen Amerika beschrijft. Deze uitdrukking was het Leitmotiv van de Nazi-propaganda tegen de Verenigde Staten in de jaren 1942-1945. Van Wolferen bewijst met zijn gedaas en geraas slechts één ding bewijst: hij praat en liegt als een politieke delinquent.