Bikker opnieuw onwel tijdens de rechtszitting

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Herbert Bikker werd gisteren in een Duitse rechtszaal onwel. Met hartritmestoornissen is hij opgenomen in het ziekenhuis.

Officier van justitie U. Maass had het bij het begin van de strafzaak nog schertsend gezegd. ,,Voor mijn part ligt Bikker horizontaal, als hij er maar is.'' Tijdens de derde zittingsdag van het proces waar de bejaarde oud-SS'er zich moet verantwoorden voor het doden van een Nederlandse verzetsleider, worden de woorden van Maas bewaarheid.

,,Mir geht's slecht'', zegt Bikker (88) opeens tegen de verpleegkundige die hem begeleidt. De bloeddruk van Bikker, die bij het begin van de rechtszitting nog aan de hoge kant was, is nu opeens veel te laag. ,,Hebt u wat ingenomen'', vraagt de verpleegkundige paniekerig. Bikker antwoordt ontkennend.

Zijn benen worden op een stoel gelegd, in afwachting van een arts. Met behulp van een elektrocardiogram (ECG) wordt vastgesteld dat Bikker hartritmestoornissen heeft. Zittend in een stoel wordt hij, met ontbloot bovenlijf en voorzien van een zuurstofmasker, de rechtszaal uitgereden. ,,Hau ab'', snauwt hij richting een fotograaf. Wanneer de ambulance met loeiende sirene wegrijdt, kan rechter Herkenberg niets anders besluiten dan het proces andermaal aan te houden. Nu tot aanstaande vrijdag.

Vorige week werd het proces door een plotselinge ziekenhuisopname van Bikker ook al aangehouden. Tijdens een neuropsychologisch onderzoek, nodig om vast te stellen of hij het proces geestelijk kon volgen, werd Bikker door een te hoge bloeddruk onwel.

,,Ik ben nu wel een beetje radeloos'', geeft officier van justitie Maass toe. Bij het begin van de zitting had hij nog tevreden kennis genomen van de uitslag van het neuropsychologisch onderzoek. Bikker was, hoewel bejaard, gezond genoeg om per zittingsdag minimaal twee uur in de rechtszaal aanwezig te zijn. Van een gebrekkige concentratie en een beginnende dementie, zoals zijn advocaten hadden beweerd, was niets gebleken. Ook een internist die Bikker in het ziekenhuis had verpleegd, meldde geen bezwaren. Bikker had zich zelfs zo fit gevoeld dat hij zonder zich af te melden voortijdig het ziekenhuis had verlaten. Buren hadden hem al weer auto zien rijden, aldus de arts.

In de rechtszaal is de fitheid van de bejaarde Bikker ver te zoeken. Met een arm onder de kin lijkt hij elk moment in slaap te dommelen, alsof het hem allemaal niet interesseert. Maar in de pauze, als iedereen de zaal verlaten heeft, zet hij een leesbril op om te kijken wat Nederlandse kranten over hem schrijven. Nog geen vijf minuten na de hervatting van het proces wordt hij onwel. Toeval of toneel, vragen de volgers van de rechtszaak zich af. Het is geen toneel, bezweert zijn advocaat K. Kniffka. Bikker is volgens hem al eerder opgenomen vanwege hartritmestoornissen en `een ECG liegt niet'.

Officier van justitie Maass durft zich niet uit te laten over de vraag of Bikker toneel speelt. Wel stelt hij fijntjes vast dat de bloeddruk door het wel of niet innemen van medicijnen beïnvloed kan worden. Maass vindt het te vroeg om de vervolging uit menselijk oogpunt te stoppen. ,,Pas als artsen zeggen dat het geen zin heeft, verandert de zaak.''