APPEL

Karel Appel wil een tentoonstelling van zijn werk in café-restaurant De Engel in de Amsterdamse wijk De Pijp verbieden. Dat heeft de kunstenaar gisteren laten weten aan Leo Coolen, de eigenaar van De Engel.

Appel laat nu uitzoeken of dit verbod ook juridisch haalbaar is. Het gaat om een tentoonstelling met zeven grote werken van Appel, die uit verschillende perioden dateren en in deze samenhang nog niet eerder te zien waren voor publiek. De doeken komen uit de privé-collectie van verzamelaar en Appel-kenner Jan Nieuwenhuizen Segaar.

Karel Appel meent dat zijn werk niet thuishoort in een horecagelegenheid, maar alleen in erkende musea. De organisatoren hebben inmiddels laten weten de expositie toch door te zetten. De tentoonstelling, die morgen geopend wordt door Jules Deelder, zal de komende twee maanden te zien zijn in De Engel.