Achtbaan vervangt mes

Een 19-jarige Zwitser heeft met een paar ritjes in een achtbaan zijn oogoperatie overbodig gemaakt. Hij stond op de wachtlijst om een verschoven kunstlens weer op zijn plaats terug te laten zetten. Het weekend voor de ingreep bezocht hij een pretpark en stapte er enkele keren in een roller coaster. Kennelijk waren de versnellingen van viermaal de zwaartekracht (4g) voldoende om de lens op zijn plaats terug te laten schieten. De operatie ging in elk geval niet door (The New England Journal of Medicine, 11 sept).

De kunstlens zat in het oog van de jonge man omdat hij als achtjarige staar (cataract) had gekregen na een ongeluk waarbij zijn oog was geraakt. De troebel geworden ooglens was er uitgehaald en er was een kunstlens voor in de plaats gezet. Zo'n lens zit áchter de iris. In de iris was ook een gaatje gesneden om extra licht in het oog toe te laten, waarschijnlijk omdat de iris ook beschadigd was en niet meer `open' ging staan in de schemering.

Tien jaar later kreeg de man opnieuw een klap op het oog, waarbij de lens door de iris heen schoot en ervoor terecht kwam. Dat vermindert het gezichtsvermogen aanzienlijk. In het ziekenhuizen gaven zijn artsen hem pupilverwijdende druppels en lieten de man op zijn rug liggen, in de hoop dat de lens terug zou zakken. Dat lukte maar half en de lens bleef ín de iris steken. De artsen dachten dat alleen een operatie nog uitkomst kon bieden, maar de enorme versnellingen in de achtbaan, waar de passagiers met 130 kilometer per uur door de bochten gaan, bleken net zo goed als het mes.