Verdachte in fraudezaak voortvluchtig

De hoofdverdachte in de fraudezaak van Museum Boijmans Van Beuningen is op maandag 16 juni jl. onder ogen van de Rotterdamse politie ontsnapt. De 28-jarige man is sindsdien voortvluchtig.

De rechercheurs erkennen dat hoofdverdachte Sanjay P. om 18.10u het kantoor van zijn bedrijf Cashwheelz aan het Cor Kieboomplein 131 in Rotterdam verliet. Hij stapte in een personenauto van het merk Volvo en reed weg. De volgende dag bevestigde een lease-bedrijf dat P. de bestuurder was van de auto. De rechercheurs lieten P. ongehinderd gaan. Sindsdien is de 28-jarige dader voortvluchtig. Waarschijnlijk is hij in het bezit van tonnen aan verduisterd geld. Deze gegevens blijken uit het vertrtouwelijke Boijmans-dossier dat bij justitie ligt.

Het Openbaar Ministerie dat zich met de zaak bemoeit, zegt uit overwegingen van privacy geen nadere medelingen te doen. Het onderzoek is in volle gang. Vandaag vindt voor de Rotterdamse rechtbank een pro forma-zitting plaats. Sanjay P., een man met een Hindoestaans uiterlijk, heeft een strafblad. In 2001 bestal hij zowel de ING Bank als een bejaard echtpaar en een autoleasebedrijf voor in totaal acht ton euro. Hiervoor werd hij veroordeeld voor dertig maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk.

P. werkte bij Boijmans. Op 10 juni deed het museum aangifte van de verduistering van 3,3 miljoen euro. In mei en juni was gebleken dat een financieel medewerker van Boijmans dit bedrag had overgeschreven naar een aantal bedrijven. Niet alleen Cashweelz, waarheen het geld werd overgemaakt, maar ook betrokken bedrijven als Patronus Consultancy en House of Wealth zijn gelieerd aan P. Hoewel de recherche P. al snel op het spoor was, werden nog geen aanhoudingen verricht. De rechercheurs die het kantoor van P. in de gaten hielden, hebben verklaard dat zij de verdachte niet herkenden, ondanks een foto van hem in het politiedossier. Uit getuigenis van een zakenrelatie van Sanjay P. blijkt dat het brein achter de fraude nog tot in juli in Rotterdam verbleef. Genoemde getuige zag hem die maand op het terras van een café.