Topman beursfonds neemt jaar sabbatical

De topman van Exact is er even niet. Eduard Hagens, oprichter, grootaandeelhouder en bestuursvoorzitter van het beursgenoteerde Delftse softwarebedrijf gaat vanaf 1 november acht tot tien maanden met vakantie.

Volgens een verklaring van de onderneming, die in meer dan vijftig landen actief is, komt Hagens verlofperiode ,,na bijna twintig jaar van onafgebroken intensieve betrokkenheid''. De raad van commissarissen zegt Hagens ,,deze rustperiode van harte te gunnen''. Hagens zelf: ,,Ik kan nu met een gerust hart een wereldreis maken''.

Exact werd in 1984 opgericht door de toenmalige Tilburgse economiestudent Hagens en enkele studiegenoten. Vanuit een garage in Delft werd het bedrijf opgezet. In 1999 kreeg het een beursnotering, waaraan Hagens volgens zakenblad Quote ten minste 13 miljoen euro overhield. Exact heeft nu 2.100 werknemers.

,,Misschien is het vreemd als bestuursvoorzitter met sabbatical te gaan'', zegt president-commissaris van Exact, Leon van der Boom. ,,Misschien is dat juist wel de tragiek van een bestuursvoorzitter: mensen denken dat hij niet een jaar weg kan. Maar ik denk dat zelfs een bestuurder de rust kan nemen die hij verdient.''

Hoewel Exact het eerste halfjaar van 2003 met 14,3 miljoen meer winst maakte dan in dezelfde periode een jaar eerder (13,8 miljoen euro), heeft het bedrijf in Nederland last van ,,aanhoudend moeilijke marktomstandigheden''.

Volgens Hagens heeft hij de afgelopen twee jaar ,,veel tijd en energie besteed om de onderneming in de huidige staat te brengen''.

Voor dit jaar verwacht Exact een beter resultaat dan vorig jaar. Beleggers reageerden vanochtend negatief op de aankondiging van Hagens' vertrek en de naar boven bijgestelde winstverwachting: de koers van het aandeel daalde met 1,4 procent.