Tonijn met vinaigrette

Dit gerecht heeft drie duidelijk verschillende onderdelen; de eenvoudige met zout, peper en olijfolie gekruide tonijn, de frisse en iets peperige peterselievinaigrette en de uitgesproken aardse smaak van de verse oregano in het courgette-uimengsel. Samen vormen ze een zeer verfijnd smakend geheel.

Leg de stukken tonijn op een rooster op een met aluminiumfolie beklede grillplaat. Kwast de vis aan beide kanten in met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Zet even weg.

Maak de peterselievinaigrette. Was het peterselieblad onder de koude kraan en laat goed uitlekken. Doe de peterselie in een blender of keukenmachine. Pel de teen knoflook en doe bij de peterselie. Voeg de sherryazijn en het water toe en draai alles tot een puree. Giet er al draaiend geleidelijk de olijfolie bij tot u een mooi gebonden vinaigrette hebt. Breng op smaak met zout en peper en giet in een schenkkan.

Pel de ui, halveer hem en snijd hem vervolgens in zeer dunne plakken. Pel de teen knoflook en snijd hem met een vlijmscherp mes in flinterdunne plakjes. Snijd de courgette bij en snijd hem dan in dunne plakken. Verhit de 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan op een matig vuur. Schep er de ui en knoflook door en laat onder regelmatig omscheppen circa 5 minuten fruiten tot ze bijna gaar zijn. Schep er de plakken courgette en verse oregano door en bestrooi met zout en peper. Laat weer onder regelmatig omscheppen nog circa 5 minuten bakken, of tot de courgette bijtgaar is. Zet intussen de tonijn circa 5 minuten onder een hete grill (270 tot 300 graden Celsius). Draai de tonijn om en zet hem nog 1 tot 2 minuten onder de hete grill. De tonijn moet van binnen nog rosé zijn.

Snijd elk stuk tonijn doormidden en schik op 4 voorverwarmde borden. Schep er de courgette en ui naast en geef er de peterselievinaigrette apart bij.