Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. De Soedanese Mende Nazer werd op 12-jarige leeftijd ontvoerd en kwam als slavin terecht bij rijke arabieren in Khartoem. Ze werd doorverkocht naar een Arabische familie in Londen, waar ze kans zag te ontsnappen. Een gesprek met haar over haar onlangs verschenen boek. Verder het wekelijkse gesprek met de minister-president in het teken van de dinsdag gepresenteerde kabinetsplannen. Ned.2, 18.25-19.10u.

Netwerk. Uitgebreid gesprek met de minister van Sociale Zaken Aart Jan de Geus over de forse kritiek op het kabinetsbeleid. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Debat over de bezuinigingen bij Justitie, de pech van een Iraakse ex-gevangene in Iran en de stand van zaken in de NAVO: wat staat Jaap de Hoop Scheffer eventueel te wachten? Ned.3, 22.20-23.10u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Michiel Huisman en Kim van Kooten praten over hun rollen in de verfilming van de roman Phileine zegt sorry van Ronald Giphart. Gesprek met Jack Kooistra, die al 40 jaar oorlogsmisdadigers opspoort, Frits Wester duidt de politiek en Dewi levert een muzikale bijdrage. RTL4, 22.30-23.30u.

FILM

Raising Cain (Brian De Palma, 1992, VS). John Lithgow speelt de rol van zijn leven als zorgzame kinderpsycholoog met meerdere, kwalijke persoonlijkheden in onbehouwen thriller van Hitchcock-adept De Palma. V8, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

Hoodlum (Bill Duke, 1997, VS). Godfather-variant is een in het Harlem van de jaren dertig gesitueerd maffia-epos. Zwarte gangster Laurence Fishburne versus Tim Roth en Andy Garcia. Gebaseerd op kranten- en tijdschriftenartikelen en getuigenverslagen. VRT, 21.40-23.49u.

The Patriot (Roland Emmerich, 2000, VS). De Engelsen zijn intense slechteriken in propagandistische reconstructie van de Amerikaanse Vrijheidsoorlog. Hoofdrol van Mel Gibson als weduwnaar annex pacifist die in een furie verandert en de ene na de andere Engelse militair in mootjes hakt. Net5, 22.00-1.05u., onderbroken door reclame.

The Godfather III (Francis Ford Coppola, 1990, VS). Verdeeld ontvangen vervolg op Coppola's twee maffia-films (1971 en 1974) biedt op zijn minst een majestueus déjà vu-gevoel. Warrig scenario, waarin het Vaticaan als geldwasserij figureert, laat Michael Corleone alias Al Pacino poging ondernemen het familiebedrijf te legaliseren, ondanks psychopatisch gewelddadige bastaard-neef Andy Garcia. Coppola's dochter en latere regisseuse Sofia speelt een volgens vrijwel iedereen rampzalige bijrol. Yorin, 22.00-1.00u., onderbroken door reclame.

Dance Me To My Song (Rolf de Heer, 1998, Australië). De eind 2002 overleden Heather Rose speelt zelf de door haar bedachte, min of meer autobiografische hoofdrol van een zwaar spastische vrouw die volledig is aangewezen op een egocentrische en sadistische dame van de thuiszorg. Opmerkelijke film, alleen al om de directheid en de moed van De Heers meedogenloze filmstijl. Canvas, 23.35-1.15u.

Als twee druppels water (Fons Rademakers, 1963, Nederland). Veelbesproken verfilming van Hermans' `De donkere kamer van Damocles' is decennia lang niet te zien geweest omdat financier Heineken dat niet wilde. Dubbelrol van Lex Schoorel als winkelier en geheim agent tijdens Tweede Wereldoorlog. Eertijds goed voor 500.000 bioscoopbezoekers. Ned.3, 23.57-2.05u.

Feeling Minnesota (Steven Baigelman, 1996, VS). Debuutfilm over twee eeuwig twistende broers (Vincent D'Onofrio en Keanu Reeves) deint gemakzuchtig mee op het succes van de Nouvelle Violence van Quentin Tarantino, maar ademt tegelijk een aantrekkelijke troosteloosheid. Met Cameron Diaz , Dan Aykroyd, Tuesday Weld en Courtney Love. BBC2, 0.35-2.10u.

The Trouble with Harry (Alfred Hitchcock, 1955, VS). Amusante zwarte komedie over de beroering die in een klein stadje in New England ontstaat wanneer meerdere inwoners zich schuldig achten aan de gewelddadige dood van een en dezelfde man. Net5, 1.05-2.55u., onderbroken door reclame.

RADIO

De Avonden. Gesproken Uitzicht van Tjitske Jansen, dichter in Utrecht, de rubriek de Droomhandel gaat over De colossus van New York van de Amerikaanse schrijver Colson Whitehead, de film Als twee druppels water van Fons Rademakers (1920) en de cd Bach-Bukowski van pianist Willem van Ekeren. 747AM, 22.02-0.02u.