Staat brengt belang KPN verder terug

De Nederlandse staat heeft zijn belang in telecomconcern KPN verder teruggebracht. De overheid verkocht een belang van 12 procent aan het Amerikaanse financiële concern Citigroup.

Het pakket van 300 miljoen aandelen was bij de verkoop ruim 2 miljard euro waard.

De verkoop van de aandelen is geen verrassing. De overheid heeft herhaaldelijk gezegd dat het belang in het voormalige staatsbedrijf zal worden afgebouwd. Daarbij komt dat de regering financieel krap zit en dat het aandeel KPN zich het afgelopen jaar heeft hersteld nadat de grootste financiële problemen waren opgelost. In een document bij de miljoenennota stond dat de staat van plan was dit jaar voor 1 miljard aan belangen te verkopen en volgend jaar voor nog eens 1,6 miljard euro.

Hoeveel de verkoop heeft opgebracht wil het ministerie van Financiën niet zeggen. ,,Dat is koersgevoelige informatie'', zegt een woordvoerder. Citigroup heeft de aandelen vanochtend voor 6,78 euro per stuk doorverkocht aan institutionele beleggers zoals verzekeraars en pensioenfondsen. De prijs die Citigroup zelf betaalde lag vrijwel zeker iets lager, omdat de bank een risico liep bij de verkoop. De verkoop levert Citigroup 2,03 miljard euro op. Op de beurs stond KPN rond het middaguur 2,2 procent lager op 6,61 euro.

De opbrengst van de transactie wordt gebruikt om de staatsschuld te verlagen. Hierdoor dalen de rentebetalingen. De besparing die dat oplevert wordt gestort in het FES, het Fonds Economische Structuurversterking. De gelden uit dit fonds worden gebruikt voor infrastructurele projecten.

De staat heeft nu nog 19,3 procent van de KPN-aandelen in bezit. Twee jaar geleden was dit nog een kleine 35 procent. De komende twaalf maanden zal de staat geen stukken KPN van de hand doen, zo is afgesproken met Citigroup.

De staat heeft nog andere belangen in andere grote bedrijven, zoals het post- en pakjesbedrijf TPG, luchtvaartmaatschappij KLM en automatiseerder PinkRoccade. TPG liet vanochtend weten dat de staat niet op korte termijn een groot pakket aandelen TPG zal verkopen.

Waarschijnlijk zal het belang in KPN in de toekomst verder worden gereduceerd. Wanneer dit zal gebeuren wilde een woordvoerder van Financiën niet zeggen. Wel zal de staat op termijn afstand doen van het zogenaamde `gouden aandeel' in KPN dat de de overheid uitgebreide zeggenschapsrechten geeft. De woordvoerder zei dat de overheid afstand van deze rechten zal doen als het belang in KPN tot zo'n 10 procent is teruggebracht.