Spanje arresteert leden Al-Qaeda

De Spaanse politie heeft gisteren in verscheidene Spaanse steden zeker vijf mensen aangehouden die banden zouden hebben met het terroristennetwerk Al-Qaeda van Osama bin Laden. Dat hebben Spaanse media gemeld.

De vijf zijn aangehouden op verzoek van onderzoeksrechter Baltasar Garzón, die eergisteren 35 vermeende terroristen aanklaagde wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie, onder wie Bin Laden. Tien van hen wil Garzón ook vervolgen wegens betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001 in Washington en New York.

Enkele van de gisteren gearresteerde verdachten zouden lid zijn van een zelfmoordcommando. Drie verdachten, twee Syriërs en een Marokkaan, hebben volgens Garzón contact onderhouden met de correspondent van de Arabische televisiezender Al-Jazira, Taysir Alouni. Deze tot Spanjaard genaturaliseerde Syriër werd begin deze maand gearresteerd en wordt verdacht van het leveren van hand- en spandiensten aan Al-Qaeda. Al-Jazira begon gisteren een campagne om Alouni vrij te krijgen. Alle nieuwslezers dragen een button met `Bevrijd Alouni'.

Twee broers die gisteren in Madrid werden gearresteerd, zouden banden hebben met Imad Eddin Barakat Yarkas, alias Abu Daddah. Deze zou de leider zijn van een cel van al-Qaeda in Spanje die betrokken zou zijn geweest bij de voorbereidingen van de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Yarkas, die twee jaar geleden werd gearresteerd en sindsdien gevangen zit, ontkent betrokken te zijn geweest bij Al-Qaeda.