Snelle, virtuoze dans in `1st Flash'

Wat zijn ze trots op hun dansende kinderen, de moeders van Pavaneh Scharafali, Lesley Telford, Rei Watanabe, Christophe Dozzi, Lukas Timulak en Medhi Walerski. Die zes dansers van het Nederlands Dans Theater zijn de sublieme uitvoerders van 1st Flash, de eerste choreografie voor NDT1 van collega-danser Jorma Elo. De moeders, dit weekeinde speciaal ingevlogen vanuit Japan, Canada, Frankrijk en Slowakije, hebben een paar dagen geleden op video verteld over hoe hun kinderen, soms totaal niet voor de hand liggend, kozen voor een danscarrière (,,Mijn dochter wilde altijd alleen maar burgemeester of dirigent worden'').

De video-opnamen, gecombineerd met uitspraken van de zes dansers zelf, vormen een bescheiden en vertederend onderdeel van 1st Flash, dat verder bestaat uit een ongelooflijke hoeveelheid bewegingsvitaliteit, technisch kunnen en gevoel voor ruimtelijke en muzikale frasering. Korte soli worden afgewisseld met kortstondige duetten, trio's en kwartetten. Het tempo is hoog, de sfeer energiek, ondernemend, assertief, aangevoerd door muzikale impulsen, maar er niet afhankelijk van. De sporen van Jorma Elo's nu al dertienjarige verbintenis met het Nederlands Dans Theater zijn in zijn choreografisch werk duidelijk herkenbaar. Zo heeft de manier waarop zijn rusteloze, gecompliceerd opgebouwde bewegingen in elkaar overlopen een altijd vanzelfsprekende logica, die onbetwist voortkomt uit het werken met choreografen als Kylian, Lightfoot of Forsythe. De virtuositeit van de kronkelende lijven, wiekende armen, snelle meervoudige draaien, flitsende sprongen, rappe benen en ingewikkeld partnerwerk, is bijna huiveringwekkend. Maar het wordt allemaal met zo'n meeslepende levendigheid uitgevoerd dat je als toeschouwer toch vooral de opwindende sensatie van dans ervaart. De theatrale kant wordt in 1st Flash hevig geaccentueerd door een effectief belichtingsplan, waarin het veelvuldig neerlaten en weer ophijsen van lichtbakken een repeterende rol speelt. De zes, zo terecht, trotse moeders mochten de premièreboeketten aan hun kinderen overhandigen en werden zo betrokken in het ovationele applaus dat Jorma Elo's eersteling kreeg. Veel – terecht – applaus was er ook voor Jiri Kylians Wings of Wax en Ohad Naharin's Queens of Golub en Black Milk, beide prachtig gedanst en met 1st Flash een mooi opgebouwd programma vormend.

Voorstelling: NDT 1, `1st Flash'. Choreografie: Jorma Elo, muziek: Jean Sibelius. Reprises: Wings of Wax, Queens of Golub, Black Milk. Gezien: 18/9, Lucent Danstheater, Den Haag. Tournée t/m 7/10. Inl.070-8800100 of info@ndt.nl