Shakespeare steunt Britse bloedbank

Afgehakte armen, mensenoffers, onthoofding, een uitgerukte tong en een taart gemaakt van mensenresten; Titus Androcinus geldt als Shakespeares meest gewelddadige toneelstuk. Toeschouwers die niet flauwvallen bij het aanschouwen van deze ,,karmozijnrode rivier van warm bloed'' zijn vast bereid om zelf een paar zakjes af te staan, zo redeneerde de Britse bloedbank. Dus gaan de Royal Shakespeare Company (RSC) en de bloedbank samenwerken om donoren te winnen onder de bezoekers van Titus Andronicus volgende maand in Stratford. Zo meldt The Guardian.

,,Titus is Shakespeares grootste bloedorgie. Een uistekende gelegenheid dus om de bloedbank wat publiciteit te geven'', zegt een woordvoerder van de RSC. Ook de toneelspelers, althans zij die bij het vallen van het doek nog armen hebben, zijn uitgenodigd om hun aderen open te stellen voor het nationaal belang, schrijft de Britse krant.

De actie van de RSC is zuiver altruïstisch; het bloed dat op het toneel wordt gebruikt komt niet van de bloedbank. Toneelbloed brouwt de RSC zelf uit suikerwater, stroop en kleurstof uit rode vruchten. De RSC, die Shakespeares minder bekende jeugdwerk voor het eerst sinds twintig jaar opvoert, heeft verder medische foto's gebruikt om de wonden zo realistisch mogelijk na te schminken.

Voor het geluid van de brekende nek van Titus' onteerde en verminkte dochter Lavina wordt balsahout gebruikt.