Schuldig gesol met een lijk

Als dit een vrijdag van een jaar geleden was, zou dit stukje een duidelijk doel hebben gehad. 'Vanavond komt eindelijk Als 2 druppels water op tv. Ga kijken, deze kans komt misschien nooit weer!'

Als 2 druppels water is de verfilming van W.F. Hermans' De donkere kamer van Damocles en uitzending daarvan werd jarenlang door de producent, bierbrouwer Heineken, verboden. Nu komt-ie dus weer op tv. Maar ja, hij komt over een paar weken ook weer in de bioscoop en het is veel beter om 'm daar te gaan bekijken.

Dus is hier ruimte voor een andere keuze. Laten we zeggen: meer een tv-keuze. Raising Cain, zou kunnen. Over the top enge griezelfilm met een schizofrene John Lithgow.

The Godfather deel III zou kunnen, als dat niet de minste van de drie delen was en eigenlijk een schaduw over de glans van de eerste twee (al blijft het beeld van een vallende kardinaal imposant).

Maar wie flink uitgerust is, kan beter opblijven voor The Trouble with Harry, een zwarte komedie van Hitchcock. De hoofdrol is voor Harry, die dood in het bos ligt en iedereen die het lijk ziet, denkt zelf Harry te hebben gedood.

Iedereen is schuldig en iedereen tracht zijn schuld te verbergen in de vlammende bossen van New England (die onlangs nog uitbundig werden gevierd in Far from Heaven). Zo is de hele film, dik anderhalf uur lang, een reeks begrafenissen en herrijzenissen.

De film is ook een aanrader voor mensen die een hekel hebben aan de hysterische actrice die Shirley MacLaine later zou worden. Hier is ze nog net zo mooi en jong en leuk als in The Appartment van Billy Wilder.

En opblijven tot het eind, want met zijn slottitel keert Hitchcock nog een keer terug naar het begin van zijn filmcarrière – hij maakte de tussentitels bij stomme films. `The Trouble with Harry is Over'.

The Trouble with Harry (Alfred Hitchcock, VS 1955) Net 5, 1.05-2.55u.

    • Bas Blokker