Rogge sceptisch over Spelen in Vlaanderen

Voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité heeft terughoudend gereageerd op de plannen van de Vlamingen om in 2016 de Olympische Spelen te organiseren. De Belg deed dat voor de Vlaamse televisie.

De concurrentie zal volgens Rogge erg groot zijn en eigenlijk komt alleen Brussel, de enige Belgische miljoenenstad, als serieuze kandidaat in aanmerking. ,,Alleen al door de kwestie van de hotelcapaciteit.''

Minister-president Somers van Vlaanderen heeft gisteren opdracht voor een haalbaarheidsstudie gegeven, die 250.000 euro kost. Een eventuele kandidatuur inclusief uitgebreid dossier moet in 2007 bij het Internationaal Olympisch Comité binnen zijn. In 1920 heeft België al eens de Spelen georganiseerd, in Antwerpen.

Voor 2016 is onduidelijk welke Vlaamse stad zich kandidaat stelt. Somers noemt Antwerpen, Brussel en Gent.

Voorzitter Narmon van het Belgisch Olympisch Comité waarschuwde in een eerste reactie dat de organisatie geen exclusief Vlaamse aangelegenheid moet zijn. Steun van de centrale Belgische regering en van de Franstaligen is volgens hem bij zo'n grootschalig evenement noodzakelijk.

Het voorstel van Narmon kwam als een complete verrassing. Ook veel andere Belgen moesten uit de krant vernemen dat Vlaanderen, los van de nationale Belgische regering, dit evenement wil binnenslepen. De premier van Wallonië reageerde al zuinigjes met de opmerking dat hij er ,,niet aan twijfelt dat Somers ons zal uitnodigen om te overleggen.''