Ramsj

John Keegan: The first world war. An illustrated history. Gebonden, Hutchinson 2001, van €52,41 voor €27,50.

Nayler & Co Den Haag (070–3605454) en De Boekenmarkt Den Haag

De geïllustreerde, op groot formaat uitgegeven editie van Keegans klassieke studie over de Eerste Wereldoorlog. De tekst is enigszins ingekort, maar daar staat een indrukwekkende hoeveelheid illustraties tegenover: geografische en militaire kaarten, tekeningen, aquarellen en honderden foto's. Aandacht voor zowel de politieke en historische aspecten van de oorlog, als voor de bloedige realiteit van de vele veldslagen waarin Duitsers, Fransen, Engelsen, Amerikanen, Italianen en Russen elkaar met alle middelen bestookten. En dan was daar het Belgische leger, heldhaftig vechtend in uniformen uit de tijd van Napoleon, hun veldgeschut voortgetrokken door honden.

Alfred Birney (samenstelling): Oost-Indische inkt. 400 jaar Indië in de Nederlandse letteren. Gebonden,

Contact 1998, van €37,15 voor €15,–. Steven Sterk Utrecht

Bloemlezing van ruim vijfhonderd pagina's met teksten over het voormalige Nederlands-Indië. De romanfragmenten, verhalen en brieven – afkomstig van meer dan vijftig auteurs – zijn min of meer chronologisch gerangschikt: vanaf de eerste reisverslagen van Bontekoe en Jan Huygen van Linschoten (`Vreemde ende onghehoorde beschryvinghe van een visch, die een schip tegen de wint 14 daghen langh te rugghe trock'/achtervolgde), via het werk van Daum, Couperus en Du Perron, tot aan de herinneringen van Kousbroek, Van Dis en Springer. Boek sluit af met biografietjes van de schrijvers.

Alain Sayag (ed.): Brassaï. `No ordinary eyes'. Gebonden, Thames & Hudson 2000, van €89,90 voor €37,50.

Premsela Amsterdam (020–6624266)

`When you meet the man you see at once that he is equipped with no ordinary eyes', zei Henry Miller over de scherpe, bijna fotografische manier van kijken van zijn vriend Brassaï (1899-1984), een van de belangrijkste fotografen van de twintigste eeuw. Het standaardwerk van Sayag geeft een schitterend overzicht van het werk van Brassaï, met nadruk op diens befaamde foto's van het Parijse nachtleven in de jaren dertig: de cafés, bordelen en theaters, met daarbuiten de verstilde, in mist en regen gehulde stad.

Stephen Kinzer: Crescent and Star. Turkey between two worlds. Gebonden, Farrar, Straus and Giroux 2001, van €24,95 voor €7,50. Donner Rotterdam

Onderhoudend en informatief boek over het hedendaagse Turkije, geschreven door de bureauchef van The New York Times in Istanbul. Naast impressies uit het alledaagse leven (cafébezoek, een zwemtochtje over de Bosporus, het roken van een waterpijp) komen politieke onderwerpen aan de orde, vooral de gespannen verhouding in Turkije tussen eeuwenoude moslimtradities en een wereldlijke, op westers model gestoelde democratie die aansluiting zoekt bij de EU. Bij Steven Sterk ligt een soortgelijk boek over Griekenland in de ramsj, ook al is het lichter van toon en minder politiek gericht: Mijn huis in Griekenland. Een lofzang op het leven in een paradijs van de BBC-journalist Austen Kark.

Van €15,54 voor €5,90.

John Bowker: Een wereld van religies. Gebonden, Lannoo/Kok 1999, van €22,50 voor €7,95. Roelants Nijmegen

`Aan de hand van originele teksten, kunstvoorwerpen en architectuur neemt dit boek u mee door de fascinerende wereld van het religieuze denken', staat er op de achterkant van dit boek, een platenatlas die op het eerste gezicht nogal gelikt en oppervlakkig overkomt, maar bij nader inzien beslist meevalt. Gedegen tekst en goedgekozen illustraties, of het nu gaat over minder bekende religies als het jainisme en het sikhisme, of over het christendom en de islam. Ook bij Roelants: Een innerlijk avontuur. Het Benedictijner kloosterleven van binnenuit belicht onder redactie van Hein Stufkens, een bedaarde, om niet te zeggen contemplatieve blik op het kloosterleven, geschreven met de medewerking van diverse broeders en zusters. Van €25,- voor €8,50.

Gabrielle Hodges: Franco. A concise biography. Gebonden, Weidenfeld & Nicolson 2000, van €21,50 voor €9,50. De Boekenmarkt Den Haag (070–3658226)

Goedgeschreven `psychologische biografie' van Francisco Franco, de dictator die over Spanje heerste vanaf het eind van de Burgeroorlog in 1939 tot aan zijn dood in 1975. Hodges richt zich vooral op de tegenstrijdigheden in Franco's karakter: aan de ene kant zijn `astonishing sense of his own greatness' en zijn overtuiging dat hij een opvolger was van de Spaanse middeleeuwse koningen, aan de andere zijn verlegenheid, zelftwijfel en bekrompen levensstijl. Uitvoerige index.

Rabbi Dr. Michael Shire (red.): De versierde Haggadah. Gebonden, Ten Have 2000, van €16,50 voor €6,90. Steven Sterk Utrecht

De Haggadah vertelt het verhaal van de uittocht van het joodse volk uit Egypte, een gebeurtenis die ieder jaar bij het joodse paasfeest wordt herdacht. Het boek van Shire bevat de volledige tekst van het geschrift (in het Hebreeuws en het Nederlands), fraai geïllustreerd met reproducties uit beroemde middeleeuwse Haggadah-manuscripten. De Engelse uitgave van het boek ligt bij Nayler & Co, van €31,06 voor €13,95.