PRINCE

Toen Prince in 1997 zijn `slavencontract' met Warner Brothers beëindigde, stelde hij een ongebreidelde stroom Prince-muziek in het vooruitzicht. Die is er gekomen, maar dan vooral voor de betalende abonnees van zijn website, die elke maand bijvoorbeeld live-opnamen of het nooit verschenen album uit 2000 kunnen downloaden. Prince verdient zo vermoedelijk meer geld dan hij ooit als slaaf van Warner verdiende.

Op cd verschijnt aanzienlijk minder Prince-muziek, al gaat het vergeleken met de reguliere popartiest nog altijd om een indrukwekkende hoeveelheid. Begin dit jaar kwam een drievoudige live-cd uit, die liet horen dat Prince nog altijd een van de opwindendste live-artiesten is. Helaas is Prince's meest recente cd, NEWS, allesbehalve opwindend. Hierop gaat Prince verder met de jazz-funk die hij al liet horen op The Rainbow Children van twee jaar geleden. Vier instrumentale stukken bevat de cd (North, East, West, South). Ze duren alle vier een minuut of veertien, maar de lengte is omgekeerd evenredig met de kwaliteit. Magere thema's dienen als basis voor lang gesoleer van saxofonist Eric Leeds, toetsenman Renato Neto of Prince zelf op gitaar. Alle drie beheersen ze hun instrument, maar hun gesoleer is richting- en spanningloos. Natuurgeluiden vormen de verbindingen tussen de vermoedelijk kosmisch bedoelde nummers die kinken als een ongeïnspireerde jam.

Prince: NEWS (NPG Records)

    • Bernard Hulsman