Politie Italië schuldig aan geweld G8

Een Italiaanse onderzoeksrechter heeft 73 politiefunctionarissen beschuldigd van geweldpleging, machtsmisbruik, aanranding en het vervalsen van bewijzen tijdens de G8-betogingen in Genua in juli 2001.

De 73, onder wie het hoofd van de huidige antiterrorisme-eenheid, zullen worden aangeklaagd.

De beschuldigingen zijn het resultaat van een meer dan twee jaar durend onderzoek naar de rellen tijdens een bijeenkomst van de acht grootste industrielanden in Genua. Zogenoemde antiglobalisten raakten slaags met agenten. Daarbij viel één dode, en raakten honderden betogers gewond.

Het onderzoek richtte zich met name op een inval op een school, waar actievoerders lagen te slapen. De politie viel de school binnen omdat zij, naar haar zeggen, het vermoeden had dat daar radicale activisten verbleven die eerder die week in Genua rellen hadden veroorzaakt. De vondst van twee benzinebommen, een spijkerbom, hamers en een bijl bevestigde dit vermoeden. Daarbij werden 93 mensen gearresteerd; zeker 60 van hen raakten gewond.

In mei werden al alle aanklachten tegen demonstranten ingetrokken nadat een agent voor de onderzoeksrechter had bekend van zijn superieuren opdracht te hebben gekregen de molotovcocktails in de school neer te leggen als bewijsmateriaal. Het verhaal van de agent werd ondersteund door video-opnames die demonstranten hadden gemaakt en door de onafhankelijke website Indymedia aan de rechter zijn afgestaan.

De politie wordt eveneens beschuldigd van onnodig geweld bij ondervragingen in het hoofdkwartier van de mobiele eenheid van Genua, de kazerne van Bolzaneto, waar arrestanten werden ondergebracht. Vijfhonderd betogers werden gearresteerd, en vrijwel alle arrestanten zeggen te zijn mishandeld, meer dan 15 uur geen water of voedsel te hebben gekregen of zich zonder duidelijke reden hebben moeten uitkleden. De onderzoekrechter noemde dit ,,vernederend'' en een ,,overtreding van mensenrechten''.

Minister van Binnenlandse Zaken Giuseppe Pisanu ligt inmiddels onder vuur wegens het verdedigen van de beschuldigde functionarissen. Pisanu meent dat ,,een poging wordt ondernomen om van de aangevallenen aanvallers te maken en de relschoppers onschuldige slachtoffers.'' Ook de rechtse Nationale Alliantie noemde het ,,onacceptabel in een rechtsstaat dat diegene die voor de rechtshandhaving verantwoordelijk zijn worden afgeschilderd als leden van een regime-achtige terreureenheid''. De regering van premier Silvio Berlusconi heeft tot dusverre de politie steeds verdedigd en de onderzoeksrechters geregeld verweten op de hand van de demonstranten te zijn.