Minister: Scholen potten niet op

Scholen hebben 850 miljoen euro in kas die direct kan worden uitgegeven, maar zij doen dat terecht niet. Dat schrijft minister Van der Hoeven (Onderwijs) gisteren in een brief aan de Kamer. Basisscholen zijn niet in de cijfers opgenomen.

Volgens Van der Hoeven is het ,,logisch, en zelfs nodig'' dat scholen dit geld achter de hand houden voor onverwachte toekomstige uitgaven. Door het financieringssysteem, waarin scholen jaarlijks een vrij te besteden totaalbedrag krijgen, is het volgens de minister belangrijk dat scholen voldoende reserves aanhouden om toekomstige investeringen zelf te betalen.

Van der Hoeven reageerde op Kamervragen naar aanleiding van uitspraken van Leo Lenssen, op dat moment nog bestuurslid van de BVE-raad, de koepel van mbo-scholen, in het tv-programma Buitenhof begin deze week. Lenssen zei dat scholen ongeveer 2 miljard euro in kas hebben die ze ten onrechte niet uitgeven. Zijn uitspraken waren volgens BVE-voorzitter en oud-staatssecretaris Vliegenthart ,,onacceptabel. Lenssen stapte daarop uit het BVE-bestuur.

In een gesprek met deze krant gisteren noemde Lenssen het onderwijssysteem ,,rot, perfide''. Lenssen vindt dat scholen door gebrek aan visie geen ,,zinnig beleid'' voeren om het onderwijssysteem te vernieuwen. Van der Hoeven noemt in haar brief de financiële situatie bij de universiteiten ,,goed''. Alleen bij de Open Universiteit is de situatie volgens haar niet meer dan ,,voldoende''.