KPN stijgt na verkoop aandelen

De effectenbeurzen in Europa lieten vanmorgen een wisselvallig beeld zien. Op de Amsterdamse beurs stond telecombedrijf KPN in de belangstelling nadat de staat bekendmaakte dat het 300 miljoen aandelen in het bedrijf heeft verkocht.

De AEX-index stond vanmorgen aanvankelijk op winst, maar even na het middaguur noteerde de beursgraadmeter 336 punten, een daling van 0,7 procent. De beurs liet een grillig beeld zien. Ongeveer de helft van de 25 fondsen in de index verloren terein, terwijl de andere helft juist winst boekte.

KPN steeg vanmorgen nadat bekend werd dat de staat 300 miljoen aandelen, ofwel een belang van 12 procent, heeft verkocht aan Citigroup. Het aandeel daalde in de loop van de ochtend echter weer, vooral nadat de Amerikanen zeiden dat ze alle 300 miljoen aandelen haden geplaatst tegen een prijs van 6,78 euro per stuk. KPN verloor 2,2 procent op 6,61 euro. Alleen Philips verloor met 2,8 procent meer. Het aandeel Akzo Nobel noteerde een koerswinst van 1 procent op 29,62 euro. Het chemie- en farmaconcern maakte gisteren bekend dat er vijf grote banken zijn aangewezen om een nieuw krediet van 1,5 miljard euro te regelen. KLM was bijna 0,2 procent lager op 11,64 euro na berichten dat Alitalia een rol opeist in de mogelijke fusie met Air France.

Op de andere Europese beurzen weinig beweging te zien. Tegen het middaguur vertoonden de beursvloeren een verdeeld beeld. Parijs stond 0,3 procent in de min. Hetzelfde gold voor de beurs in Londen. Frankfurt was in staat een stijging te laten zien van 0,3 procent.

De beleggers hielden zich vooralsnog afzijdig. Ze hielden hun kruit droog in afwachting van het aflopen van een aantal termijncontracten later op de dag. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten is dat het geval.

De effectenbeurs in Tokio kon de reeks van stijgingen op de laatste handelsdag niet doorzetten. De Nikkei-index daalde met 0,9 procent naar 10.938 punten. De index kwam daardoor weer onder de grens van de 11.000 terecht.

Over de hele week bezien is de Japanse Nikkei-index met 2,1 procent omhoog gegaan. Tijdens de ochtendhandel leek de index nog gewoon door te stijgen, gesteund door de hogere koersen die Wall Street gisteren heeft laten zien. In de middag zakten de koersen echter weg, vooral door winstnemingen.