Kiezers geven Labour afstraffing

De Britse Labour-partij heeft voor het eerst in vijftien jaar bij een tussentijdse verkiezing een parlementszetel verloren. De Liberal Democrats, het `Britse D66', slaagde er gisteren op spectaculaire wijze in het Noord-Londense kiesdistrict Brent East van Labour weg te kapen. Het district gold voorheen als een van de zekerste Labour-districten. De zetel was vrij sinds de dood van Labour-parlementariër Paul Daisley, in juni.

Het verlies is een afstraffing van premier Blair, die hier voor zijn eerste stembustest stond sinds het begin van de omstreden oorlog in Irak. Het wordt ook uitgelegd als een zware klap voor de Conservatieve Partij van Iain Duncan Smith, die had gehoopt zijn recente succes in de peilingen over Europa, het uitblijven van verbeteringen in de openbare sector en het gedaalde vertrouwen in Blair te kunnen verzilveren.

Sarah Teather, de LibDem-kandidate, slaagde erin de meerderheid van ruim 13.000 Labour-stemmen van de laatste parlementsverkiezingen om te buigen in een meerderheid van 1.100 voor haar eigen partij. LibDem-aanvoerder Charles Kennedy legde het resultaat uit als ,,een enorme opsteker'' voor de liberalen aan de vooravond van het seizoen waarin alle politieke partijen hun jaarlijkse conferentie houden. ,,We hebben laten zien dat er geen no go-terreinen voor ons zijn.'' Brent East, een van de etnisch gemengde districten van het land, is het voormalige domein van `Red' Ken Livingstone, de Londense burgemeester.

Teather (29), politicologe en wethouder in een andere Londense deelgemeente, had intensief campagne gevoerd tegen Labour. Dat zou hebben verzaakt bij de nakoming van zijn beloftes voor verbeteringen in de zorg, het onderwijs en de veiligheid op straat. Zij wordt het jongste lid van het Lagerhuis. ,,Ik hoop dat je luistert, Tony Blair'', zei Teather. ,,Het volk van Brent East heeft gesproken voor het Britse volk.''