Het Nederlands film Festival

De 23ste editie van het Nederlands Film Festival (23 sept. tot 3 okt.) opent met de vertoning van Phileine zegt sorry van Robert Jan Westdijk, in de Stadsschouwburg en in vijf Utrechtse bioscopen. Op het festival gaat o.a. Cloaca (regie: W. van de Sande Bakhuyzen) in première, naar het toneelstuk van Maria Goos, van wie ook de eerste eigen regie te zien zal zijn, de televisieserie Lieve mensen. Slotfilm is Verder dan de maan van Stijn Coninx, de Belgische inzending voor de Oscars. Er zijn retrospectieven op het werk van cineast Fons Rademakers, van acteur Jan Decleir en van Rob du Mée, producent van onder meer Rooie Sien en De inbreker. Phileine-schrijver Ronald Giphart stelde een programma samen met negen recente Nederlandse films met jonge acteurs. Peter Greenaway houdt op 28 september de Cinema Militans lezing. Zijn nieuwe film The Tulse Luper Suitcase part I wordt ook op het festival vertoond.

Nederlands Film Festival, Utrecht. Talkshows zijn er elke dag om 18 en in 22.30u. in het festivalpaviljoen op het Neude. Daar bevindt zich ook de centrale kassa. De Gouden kalveren worden op vrijdag 3 oktober uitgereikt. In Amersfoort en Nijmegen zijn ook festivalfilms te zien. Inl. tel. 030 2322684 of wwwfilmfestival.nl.