Geen Muhammet meer

Een Turk die als piloot in de Verenigde Staten werkt, heeft van een Turkse rechtbank toestemming gekregen zijn voornaam Muhammet uit alle officiële documenten te schrappen omdat die hem sinds de aanslagen van 11 september 2001 het leven onmogelijk heeft gemaakt.

In zijn verzoekschrift aan de rechtbank in Izmir meldde Muhammet Serhat Ozdemir dat hij zelfs gevaar liep zijn baan te verliezen ,,omdat de maatschappij waarin ik leef een vooroordeel koestert tegen deze naam''. Ozdemir woont al jaren met zijn gezin in Amerika.

Volgens zijn advocaat wordt Ozdemir om zijn naam vaak voor een Arabier aangezien. ,,U kunt u voorstellen hoe een piloot zich kan voelen die na 11 september als een Arabier wordt gezien'', zei hij. Arabieren die speciaal een vliegopleiding hadden gevolgd kaapten indertijd vier vliegtuigen waarmee ze het tegen het World Trade Center en het Pentagon aanvlogen. In de VS is hierdoor het wantrouwen in moslims en Arabieren in het bijzonder sterk toegenomen.