FNV-plan: sparen voor vijf jaar verlof

De FNV heeft vanmiddag een levensloopregeling gepresenteerd, waarmee werknemers voor vijf jaar aan verlof kunnen sparen. De FNV wil met dit plan een alternatief bieden voor de levensloopregeling van het kabinet. Het plan zal tijdens het najaarsoverleg met het kabinet besproken worden.

Werknemers kunnen volgens de levensloopregeling hun vijf jaar verlof naar vrije keuze besteden aan scholing, zorg, een sabbatical, of vervroegd pensioen. Het levensloopplan van het kabinet gaat daarentegen uit van een `geldpotje', dat maximaal anderhalf jaarsalaris mag bedragen. Is dat bedrag bereikt, dan mag de werknemer het spaartegoed niet verder aanvullen. Maar de werknemer kan opnieuw beginnen met sparen, zodra het tegoed is opgenomen. Er mag maximaal 12 procent van het jaarsalaris worden gespaard en de premies zijn fiscaal aftrekbaar.

Volgens FNV-bestuurder K. Roozemond biedt het FNV-plan meer vrijheid. ,,In het levensloopplan van het kabinet kunnen werknemers ook een behoorlijk aantal verlofjaren opnemen, maar ze hebben door de grens van anderhalf jaarsalaris minder te zeggen over de spreiding. Ons plan houdt de mogelijkheid om met 60 jaar met pensioen te gaan overeind.''

Het kabinet maakte op prinsjesdag bekend het fiscaal begunstigde prepensioen vanaf 2005 af te schaffen. ,,De overheid betaalt niet meer mee aan vervroegde uittreding'', zei premier Balkenende gisteren tijdens de Algemene Beschouwingen. Roozemond is ,,niet pessimistisch'' dat het kabinet onderdelen uit de FNV-levensloopregeling overneemt. De FNV weet nog niet hoeveel het verlofplan kost, maar zegt dat het ,,zeker niet'' duurder zal zijn dan de huidige prepensioenregeling.