`Er is altijd wat, ook een oplossing'

De Zwolse IJsselhallen zijn van een veemarkt veranderd in een tennisstadion voor de Davis-Cupwedstrijd tussen Nederland en India. ,,Je ruikt de dieren nog'', zegt `tennisbaan-ontwerper' René Thijssen.

De Limburgse architect René Thijssen (59) ontwierp het afgelopen decennium tennisbanen bij onder meer het Haagse Malieveld, de Rotterdamse Müllerpier, de Utrechtse Jaarbeurs, de Bossche Brabant Hallen en Gelredome in Arnhem. Niets leek Thijssen te gek.

Toch schrok hij even toen de Nederlandse tennisbond voor de promotie- degradatiewedstrijd tegen India uitkwam bij de IJsselhallen in Zwolle. De vloer van de plaats waar vóór de MKZ-cris van 2001 en de beperking van veemarkten vrijwel dagelijks vee werd verhandeld was alles behalve waterpas. Om het schoonspuiten van de bodem makkelijker te maken was er tussen de ene en de andere kant van de hal een hoogteverschil van acht centimeter.

Er zat niets anders op dan de tennisbaan op een nieuwe vloer aan te leggen. Voor de te laag opgehangen verlichting boven het rubberen veld werd dispensatie aangevraagd bij de internationale tennisfederatie (ITF). ,,Zo is er altijd wat, maar er is altijd een oplossing te bedenken. Dat is ook een beetje de charme van het vak. Het is een uitdaging om van niets een prachtige ambiance te creëren'', zegt Thijssen aan de vooravond van het Davis-Cupduel in Zwolle.

Thijssen, die sinds 1993 als architect via de wereld van de springpaarden bij de organisatie van Nederlandse Davis-Cupwedstrijden betrokken raakte, is verantwoordelijk voor ,,alles wat niet beweegt''. Tijdens een rondgang door de hallen laat Thijssen zien wat er allemaal uit de grond moest worden opgebouwd. Van een hokje waarin de ballenjongens en -meisjes kunnen uitrusten na een partij tot aan het vip-dorp waar plaats is voor duizend genodigden. En van een players lounge tot aan een feesthoek voor studenten. Zondagavond wordt alles, inclusief de tribunes voor 6.600 toeschouwers, weer in een razend tempo afgebroken.

Waarom is de keus dit keer op de IJsselhallen in Zwolle gevallen?

Thijssen: ,,Het is beleid bij de tennisbond dat wedstrijden voor de Davis Cup over het land worden verspreid. Eerst wordt er gekeken welke accommodaties beschikbaar zijn en dan wordt in overleg een keuze gemaakt. Dit keer waren het Thialf in Heerenveen, het MECC in Maastricht en de IJsselhallen in de race. Het aanbod van Zwolle was voor deze ontmoeting het meest aantrekkelijk. In één van de hallen ruik je de dieren nog. Prachtig!''

Wat moet er gebeuren als een locatie is gevonden?

,,Dan moet in snel tempo van alles worden geregeld. De door de Davis-Cupploeg gewenste baan moet worden aangelegd, tribunes moeten ontworpen en gebouwd worden, het licht en geluid moeten geregeld, accommodatie voor spelers, supporters, sponsors, genodigden en pers moet worden neergezet. Ik teken voor alles eerst een plan. Daarna bekijken we of het financieel haalbaar is.''

Wat is tot dusver de mooiste accommodatie die u voor de Nederlandse Davis-Cupploeg heeft ontworpen?

,,Dat was in 1994 op de Müllerpier in Rotterdam toen Nederland tegen de Verenigde Staten speelde. Dat gebied lag vol met spullen van de haven. In een mum van tijd verrees daar een stadion aan de rand van het water waar dertienduizend mensen in konden. Ik zorgde dat daar om heen havenactiviteiten waren, zoals blusboten. Op de Euromast stond een camera die alles van bovenaf filmde. Dat was prachtig. Een paar jaar later hadden we een tweede plan klaar voor een stadion op de Lloydspier, even verderop. Helaas werd Nederland toen uitgeschakeld.''

Wat kan er allemaal fout gaan?

,,Alles. Er zijn altijd wel mensen die dingen vergeten of er vanuit gaan dat een ander het heeft geregeld. Voor de ontmoeting in februari tegen Zwitserland in het Gelredome waren de stoelen op de tribunes verkeerd genummerd. Iedere locatie heeft zijn eigen problemen. Als je snel een tijdelijke voorziening wilt creëren, moet je zorgen dat je zo flexibel mogelijk bent.''

Wanneer is voor u de wedstrijd tegen India geslaagd?

,,Mijn streven is om een bijzondere ambiance te creëren. De mensen moeten de echte Davis-Cupsfeer proeven. Als iedereen uit zijn dak gaat, ben ik tevreden.''

    • Koen Greven