Energiesector moet foute nota ophelderen

De energiebedrijven Nuon, Eneco, Essent en de federatie van energiebedrijven EnergieNed moeten uitleggen hoe het kan dat bedrijven te hoge stroomrekeningen krijgen. Minister Brinkhorst (Economische Zaken, D66) heeft de elektriciteitsbedrijven en EnergieNed om opheldering gevraagd. Ze moeten volgende week op het ministerie komen vertellen hoe snel zij de problemen denken op te lossen.

Volgens Brinkhorst is er een direct verband tussen de liberalisering van de zakelijke energiemarkt en de te hoge facturen. De fouten zitten vooral in de overdracht van klant- en meetgegevens tussen de energiebedrijven. Het probleem bestond al langer, maar de energiebedrijven zegden toe dat het snel verholpen zou zijn. Dat blijkt nu niet het geval. Volgens de metaalwerkgevers, verenigd in FME-CWM, is 30 tot 40 procent van de elektriciteitsrekeningen die naar bedrijven worden gestuurd onjuist. FME gelooft overigens niet in kwade opzet.

Het probleem ligt politiek gevoelig vanwege het wantrouwen tegenover de liberalisering, en vooral de privatisering, van de energiemarkt. Een meerderheid in de Tweede Kamer maakt is bezorgd dat onvoldoende toezicht op de energieproducenten tot wanorde zal leiden. Brinkhorst heeft keer op keer benadrukt dat de liberalisering niet ten koste mag gaan van de consument. Toezichthouder DTe krijgt hiervoor vergaande bevoegdheden. De liberalisering is afgerond op 1 juli 2004. Dan mogen ook particulieren hun energieleverancier zelf kiezen. Oorspronkelijk zou de liberalisering op 1 januari 2004 zijn afgerond, maar Brinkhorst heeft dit onlangs met een half jaar uitgesteld.