Doden VS bij aanvallen in Irak

Drie Amerikaanse militairen zijn gisteren gedood en twee gewond bij een aanval op een Amerikaans legerkonvooi aan de rand van de Iraakse stad Tikrit, ten noorden van Bagdad.

De aanval kwam enkele uren nadat Iraakse guerrillastrijders in Khaldiyah, ten westen van de hoofdstad, bomaanslagen hadden uitgevoerd op twee konvooien en een van de twee vervolgens hadden beschoten. Het laatste incident leidde tot een drie uur durende schotenwisseling. Volgens het leger werden hierbij twee militairen gewond, hoewel getuigen vier tot acht slachtoffers meldden. Nadat de Amerikaanse militairen zich uit de stad hadden teruggetrokken, dansten enkele honderden inwoners, gewapend met portretten van Saddam Hussein, in de straten en vuurden kalasjnikovgeweren in de lucht af. ,,Met ons bloed, met onze ziel offeren we ons voor u op, Saddam'', riepen ze.

Het sunnitische gebied rond Bagdad is nog altijd een bolwerk van aanhangers van Saddam Hussein, die er vandaan komt. Volgens getuigen worden de aanvallen gevaarlijker en de Amerikaanse militairen navenant zenuwachtiger. De recente reeks doden onder burgers en politiemannen in de stad Fallujah door toedoen van Amerikaans vuur, wordt hieraan toegeschreven. Gisteren schoten Amerikaanse militairen op een verslaggever en een fotograaf van het Amerikaanse persbureau AP die bij de schotenwisseling in Khaldiyah waren. Ze bleven ongedeerd.

Een Koerdische bemiddelaar meldde vandaag op een persconferentie de overgave van Saddams minister van Defensie, generaal Sultan Hashim Ahmed, aan de Amerikaanse autoriteiten. Dezen hebben volgens de Koerd beloofd Ahmed ,,met groot respect'' te behandelen en hem te verwijderen van de lijst van 55 gezochte Irakezen waarop hij de 27ste plaats bezet. Dat zou inhouden dat hij niet te maken krijgt met onbegrensde detentie en eventueel vervolging. Doel zou zijn ex-soldaten van Saddam die nu aanvallen uitvoeren aan te moedigen zich eveneens over te geven. Van Amerikaanse zijde werd de deal niet meteen bevestigd.