Bush: Routekaart vastgelopen, Arafat de schuld

De Amerikaanse president George Bush heeft gisteren erkend dat het internationale stappenplan naar vrede, de Routekaart, is vastgelopen. Hij gaf de Palestijnse leider Yasser Arafat de schuld. De Palestijnen moeten hem terzijde schuiven als zij vrede willen, zei hij. Israël toonde zich tevreden.

Bush zei dit op een persconferentie in zijn buitenverblijf in Camp David samen met de bezoekende Jordaanse koning, Abdallah II. Het vredesproces van de Routekaart, dat door Washington wordt gesteund, verzandde vorige maand in een uitwisseling van aanslagen door de Palestijnse moslimextremistische organisatie Hamas en Israëlische liquidaties.

Arafat heeft Israël deze week tot een nieuw staakt-het-vuren opgeroepen, maar Jeruzalem heeft ,,concessies'' uitgesloten zolang de Palestijnse autoriteiten Hamas niet ontmantelen.

Bush zei dat hij vasthoudt aan de Routekaart en de Palestijnse staat waarop dit vredesplan moet uitlopen. Hij zei dat de eerder deze maand afgetreden Palestijnse premier Abbas had geprobeerd de Palestijnse veiligheidsdiensten onder zijn hoede te krijgen en radicale groepen aan te pakken. Maar ,,hij werd voortdurend ondermijnd door de oude orde. Dat was – dat betekent Arafat. Daarom zitten we nu vast.'' Over Israël en zijn verplichtingen zei hij alleen dat het ,,verantwoordelijkheden'' heeft. ,,Maar laat me u eraan herinneren dat het erg moeilijk is om op de weg naar vrede te blijven als er terroristen met bommen gooien en mensen vermoorden.''

Bush' Nationale veiligheidsadviseur, Condoleezza Rice, zei dat Bush het vredesplan niet heeft opgegeven. Het belangrijkste was nu ,,een Palestijnse gesprekspartner die de verplichtingen van de Routekaart kan nakomen'': ,,er is iemand nodig die terreur kan bestrijden.'' Arafat heeft parlementsvoorzitter Ahmed Qurie aangewezen als opvolger van Abbas, maar Bush zei niets waaruit steun voor of vertrouwen in Qurie doorklonk. ,,Hopelijk zal er op een gegeven moment een leiderschap van het Palestijnse gezag ontstaan dat zich 100 procent zal inzetten voor de strijd tegen terreur.''

Israël toonde zich vanochtend ,,bijzonder tevreden'' over de uitspraken van Bush, ,,want die bevestigen wat wij zeggen over Arafat''. De Israëlische regering heeft vorige week besloten Arafat op een geschikt moment ,,te verwijderen'' omdat hij een ,,terroristenleider'' zou zijn. De VS spraken dinsdag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een veto uit over een resolutie die eiste dat Israël dit besluit terugdraaide.