BAM is met Van Oord in fusiegesprek

Nederlands grootste baggerbedrijven Ballast HAM Dredging (BHD) en Van Oord ACZ werken aan een fusie, zo hebben beide bedrijven gisteren gemeld.

Als de samenwerking tussen beide baggeraars doorgaat, hebben de werknemers van BHD binnen twee jaar voor zes verschillende concerns gewerkt.

Beide ondernemingen hebben gisteren bekendgemaakt ,,gesprekken te voeren over een mogelijke fusie''. Verder willen zij geen commentaar geven. Bij deze gesprekken zijn ook de twee aandeelhouders, de vertegenwoordigers van de familie Van Oord (met 76 procent van de aandelen) en investeringsvehikel NPM Capital van de familie Fentener van Vlissingen, aanwezig. Het Gorinchemse Van Oord heeft 1.000 werknemers, BHD 2.150.

Ballast HAM Dredging was de afgelopen jaren de inzet van de zogeheten `baggeroorlog'. Begin 2001 was het baggerbedrijf, toen HAM geheten, nog eigendom van bouwbedrijf HBG. Een van 's werelds grootste baggeraars, het Papendrechtse Boskalis, probeerde HAM over te nemen, maar dat mislukte. HBG fuseerde de baggerdivisie HAM toen met het baggerbedrijf van een andere grote Nederlandse bouwer, Ballast Nedam, waardoor ze gezamenlijk eigenaar werden.

Direct daarop werd HBG overgenomen door het Spaanse bouwbedrijf Dragados, dat op zijn beurt weer ingelijfd werd door landgenoot ACS. Ballast Nedam besloot al snel om het minderheidsbelang in Ballast HAM Dredging aan HBG te verkopen, en HBG werd van de Spanjaarden teruggekocht door de Bunnikse bouwer BAM, die daarmee een van de grootste bouwbedrijven van Europa werd.

BAM had echter moeite de overname van HBG voor ruim 700 miljoen euro te financieren. Het bouwconcern heeft daarop aandelen uitgegeven en kortlopende leningen omgezet in langer lopende kredieten. Na aftrek hiervan heeft BAM nog 300 miljoen euro aan kortlopende leningen openstaan bij banken. Die moet binnen zes weken terugbetaald zijn.

Eerder sprak BAM-bestuursvoorzitter W. van Vonno zich nog uit voor de verkoop van een minderheidsbelang, bij de presentatie van de halfjaarcijfers vorige week sloot hij verkoop van de hele divisie niet uit.