Ambtenaar EU vecht vriendjespolitiek aan

Een hoge Nederlandse ambtenaar die gepasseerd werd voor een hoge post in Brussel, riep met succes de hulp van de Europese rechter in.

Een Nederlandse en een Griekse ambtenaar hebben hun collega's bij de Europese instellingen in Brussel een voorbeeld gegeven. De twee vonden dat ze ten onrechte gepasseerd waren, ieder voor een andere een hoge post. Daarom dienden ze een klacht in bij het Europese Hof in Luxemburg. Gisteren kregen ze allebei gelijk. De Nederlander wordt per oktober benoemd op een post bij de Europese Commissie die in 2000 voor zijn neus was weggekaapt door een Italiaan. De Griek slaagde erin om de benoeming van een andere Italiaan als secretaris-generaal bij het Comité van de Regio's ongedaan te maken.

Of zijn victorie nu voor een run van andere Commissie-ambtenaren op het Hof zorgt, weet Alexander Tilgenkamp niet. Maar de 62-jarige Nederlander, nu directeur internationale landbouwzaken, heeft zijn collega's in elk geval bewezen dat het kan lonen om vriendjespolitiek aan te vechten. In 2000 solliciteerde hij naar de functie van adjunct-directeur-generaal Landbouw. Maar de post ging naar een Italiaan die minder goede papieren had dan hij. Alles wees erop dat de man geparachuteerd was door Commissievoorzitter Romano Prodi, die per se een Italiaan wilde in deze functie (in de hoogste salarisschaal: A1). Tot veler verbazing stapte Tilgenkamp, die al dertig jaar bij de Commissie werkt en bekend staat als een bekwame, zachtaardige en loyale functionaris, naar het Hof. Omdat hij voor zijn pensioen zit, had hij weinig te verliezen. Jongere, lagere ambtenaren doen zoiets niet snel, bevreesd dat het hun carrière zal verzuren.

In 2002 gaf de rechter Tilgenkamp gelijk: hij had de baan moeten krijgen. De Commissie maakte de benoeming van de Italiaan ongedaan en begon een nieuwe sollicitatieprocedure. Tilgenkamp deed opnieuw een gooi. Maar wéér streek de Italiaan met de eer: de functie-omschrijving bleek zo gewijzigd, dat Prodi's landgenoot nu toch als beste uit de bus kwam. Tilgenkamp protesteerde en dreigde met een nieuw proces. Prodi werd woedend. Eurocommissarissen Fischler (Landbouw, de baas van Tilgenkamp) en Kinnock (verantwoordelijk voor hervorming van het personeelsbeleid) steunden Tilgenkamp. Maar zij zwichtten eind 2002 voor een compromis van Prodi: om de Italiaan op zijn post te houden, wilde Prodi speciaal voor Tilgenkamp een nieuwe baan als adjunct-directeur-generaal creëren. Zo worden benoemingsproblemen wel vaker opgelost. Alleen de rechtlijnige Franse commissaris Lamy nam geen genoegen met dit plannetje. Hij maakte ruzie met Prodi, maar het haalde niets uit. In juni stapte Tilgenkamp opnieuw naar het Hof. Dat had meteen effect: de Italiaan werd overgeplaatst. De Commissie startte een derde sollicitatieprocedure. Gisteren maakte de Commissie, die de aanstelling van de Italiaan vorig jaar nog ,,volstrekt gerechtvaardigd'' noemde, Tilgenkamps benoeming bekend.

Een andere Italiaan, secretaris-generaal van het Comité van de Regio's, moet volgens het Hof óók van zijn functie worden ontheven. Volgens de Nederlandse Europarlementariër Michiel van Hulten heeft de man ,,zélf de functieomschrijving gemaakt voor de baan waar hij op solliciteerde''. Daardoor beet een andere kandidaat, een Griek, ten onrechte in het stof, oordeelde het Hof gisteren. Ook voor deze post komt er een nieuwe procedure.

    • Caroline de Gruyter