Afvalverwerker doodgeschoten

Directeur J. Burgers van een afvalverwerkend bedrijf uit Nijmegen is gisteren doodgeschoten op het terrein van zijn bedrijf. Van de schutter(s) ontbreekt elk spoor.

Burgers (54) kreeg eind jaren negentig landelijke bekendheid door een conflict met burgemeester H. Zijlmans van Beuningen. Zijlmans wilde Burgers, inwoner van zijn gemeente, in 1997 gedwongen laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis omdat hij al geruime tijd de directie en medewerkers van de Nijmeegse afvalverwerker ARN lastig viel.

Zijlmans zat in de raad van commissarissen van ARN, dat kort daarvoor na veertien jaar een einde had gemaakt aan de zakelijke samenwerking met Burgers. Zijlmans had een bijeenkomst geleid met vertegenwoordigers van ARN, openbaar ministerie, Riagg en de gemeente waar gesproken werd over hoe er om moest worden gegaan met Burgers.

Burgers werd hierna aangehouden door de politie op verdenking van bedreiging van de ARN-directie en onderzocht door de Riagg. De afvalondernemer beschuldigde vervolgens burgemeester Zijlmans van machtsmisbruik en wederrechtelijke vrijheidsberoving. In de strafzaak die hierop volgde werd de burgemeester vrijgesproken. Burgers werd voor het telefonisch bedreigen van een directeur van ARN wel veroordeeld.

De dodelijke schietpartij had gistermorgen omstreeks 11.00 uur plaats, in een steegje naast het kantoor van Burgers op industrieterrein Westkanaaldijk. Burgers werd door meer schoten geraakt, onder meer in zijn hoofd, en overleed vrijwel direct. Getuigen hebben schoten gehoord, maar niet gezien wie er geschoten heeft. De politie zegt aanwijzingen te hebben in welke hoek er naar de dader(s) moet worden gezocht.

Burgemeester Zijlmans heeft in een verklaring gezegd de dood van Burgers te betreuren.