Zware straf Krnojelac

De Bosnische-Serviër Milorad Krnojelac is gisteren in hoger beroep door het Joegoslavië-tribunaal veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar, een verdubbeling van de straf die hij in maart vorig jaar kreeg opgelegd.

De 63-jarige Krnojelac was tussen april 1992 en augustus 1993 directeur van de gevangenis Foca waar in totaal duizenden niet-Serviërs zaten opgesloten. De omstandigheden waren er slecht, veel gevangenen werden gemarteld en gedood. Volgens de Kamer van Beroep deed Krnojelac veel meer dan ,,zijn hoofd in het zand te steken'' en was hij exact op de hoogte was van de misstanden en deed hij niets om ze te voorkomen.

In het proces tegen Slobodan Miloševic werd gisteren bekend gemaakt dat de ex-president van Joegoslavië drie maanden de tijd krijgt om zich voor te bereiden op zijn verdediging. De VN-aanklagers streven ernaar om hun bewijsvoering voor het einde van dit jaar af te ronden. Miloševic reageerde boos op het besluit van rechter. Hij had een periode van twee jaar gevraagd, om uit te rusten en zijn verweer voor te bereiden. Het feit dat Miloševic ervoor heeft gekozen om zichzelf te verdedigen, mag volgens rechter May niet betekenen dat hij daarom extra tijd krijgt.