WAT DOEN DE KINDEREN

Tellen

Een voetbalelftal bestaat uit 11 spelers. In Artis vind je 6100 dieren. Dat is nog te begrijpen. Maar bij 6 miljard mensen op aarde of bij de 200.000.000.000 sterren in ons melkwegstelstel kunnen maar weinig mensen zich iets voorstellen. Zondag 21 september geeft wiskundige Robbert Dijkgraaf in science center NEMO een kinder doe-lezing over de vraag: tot hoeveel kun je tellen? Hij gaat samen met kinderen op zoek naar de betekenis van grote getallen en het begrip oneindigheid.

Kinder-doe-lezing op zo 21 sept om 11u vanaf 8 jaar in science center NEMO, Oosterdok 2, Amsterdam. Opgeven via www.e-NEMO.nl. Toegang lezing €2,50, toegang NEMO en lezing €10. Inl 020-5313233.

Naar het Boekenbal gaan

Lemniscaat is jarig en dat viert de uitgever van kinderboeken met een Kinderboekengala op dinsdag 30 september. Het bal wordt gehouden in kasteel Ammersoyen, een middeleeuwse burcht in het plaatsje Ammerzoden (bij Den Bosch) met torens, een slotgracht met een ophaalbrug en een prachtige ridderzaal. Onder de gewelven van het kasteel wordt een galadiner bereid door Angela Prins, de schrijfster van Patatje zwaardvis en haar jonge koks. De schrijvers: o.a. Simone van der Vlugt, Anke de Vries en Jan Terlouw zitten bij de andere gasten aan tafel en tussen de gangen door zijn er spectaculaire acts. Daarna is er muziek en kan er gedanst worden met de schrijfster van Ik word nooit normaal.

Kinderboekengala op di 30 sept van 18-23u in Kasteel Ammersoyen, Kasteellaan 7, Ammerzoden voor lezers vanaf 10 jaar. Kleding: gala. Kaarten à €25 via www.lemniscaat.nl.

Naar Idols in 't Wild gaan

Wie dit weekend de Idols Bas, Joël, Dewi, Jim, Jamai, Marieke en Hind in het echt wil zien moet naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen gaan. Daar treden ze live op en wie weet delen ze ook wel handtekeningen uit. De optredens zijn tussen 11 en 16u; zaterdag zingen Bas, Joël, Dewi en Jamai en zondag Marieke, Hind en Jim. Ook de dierentuin is te bezoeken bijvoorbeeld de RavotAapia met otters, doodshoofdaapjes en vliegende honden klimmen en griezelen of meespelen in de legende van het piratenschip. Er is een tijgerbos met witte tijgers en een berenbos, waar de beren met wolven leven en elke dag is er een zeeleeuwenshow.

Idols in `t Wild op za 20 en zo 21 sept van 11-16u in Ouwehands Dierenpark, Grebbeweg 111, Rhenen. De dierentuin is open van 09-18u. toegang kinderen van 3 t/m 9 jaar €12,50, vanaf 10 jaar €15,50, 65+ €13,50. Inl 0317-650200 of www.ouwehand.nl

Kennismaken met Gijs

Gijs Paape werkt als leerling bij een aardewerkfabriek en hij wordt opgeleid door `meester' Joris. Gijs werkt hard maar zijn vader moet Joris wel betalen voor de opleiding. Op de expositie over Delfts Blauw in Museum Prinsenhof komen kinderen Gijs op diverse plekken tegen. Hij vertelt een verhaal over een spannende tijd in de aardewerkfabriek en hij laat zien hoe Delfts aardewerk gemaakt wordt. Door middel van spelletjes, raadsels en opdrachten, komen de kinderen van alles te weten over het aardewerk. In de Herfstvakantie zijn er ook workshops Delfts blauw schilderen voor kinderen van 7 t/m 12 jaar.

Delfts blauw in alle kleuren, het verhaal van een nationaal symbool vanaf 20 sept t/m 27 juni in Museum Het Prinsenhof, Sint Agathaplein 1, Delft. Open di t/m za 10-17u, zo 13-17u.

Naar Indië reizen

Naar het verre Indië gingen ze, met hun VOC-schip Nieuw Hoorn en onderweg beleven de scheepsjongens Peter, Hajo, Rolf en Paddo allerlei avonturen. Hun schip vergaat en ze belanden op vreemde kusten. Op het Wereldfeest Utrecht, dit weekend, is er op zondag 21 september Kinderverteltheater en van 15-16u heeft Eric Borrias een voorstelling gemaakt van De Scheepsjongens van Bontekoe, een verhaal over het ruige leven op zee, over stormen en scheurbuik, maar ook over vriendschap en doorzettingsvermogen. Verder in het Kinderverteltheater De Blauwe Koning door Sylvia Augusteijns (13-14u), Anasi en de Tover Awarapit door Winston Scholsberg (14-15u) en De Adelaar en de Hyena (Matata ya Fisi), waarin kinderen ook mee kunnen doen en zingen (16-17u).

Kinderverteltheater op de Utrechtse Culturele Zondag voor kinderen vanaf 6 jaar van 13-17u in het Julianapark, Zuilen, Utrecht. De toegang is gratis.

Kalligraferen

De Kring van Schrijvers van de Ronde Tafel worden ze genoemd en het zijn allemaal schrijvers van historische kinderboeken. Op 20 en 21 september komen ze naar het themapark Archeon waar Thea Beckman voor haar boek Gekaapt de Historisch Nieuwsblad Bontekoeprijs voor het beste historische jeugdboek van het schooljaar 2002/2003 op zaterdag (12u) krijgt uitgereikt. Schrijvers als Jacques Vriens, Lydia Rood, Simone van der Vlugt, Arend van Dam, Martine Letterie, Ton van Reen en Bies van Ede lezen voor uit eigen werk in de prehistorie, Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Kinderen kunnen leren kalligraferen en met een ganzeveer schrijven, er is een expositie over historische strips, een demonstratie Middeleeuws schrijven en een boekenmarkt.

Schrijvers van historische kinderboeken op za en zo 20 en 21 sept van 10-17u in themapark Archeon, Archeonlaan 1, Alphen a.d. Rijn. Entree tot 11 jaar €9,25 vanaf 11 jaar €13,25u. Inl 0172-447744 of www.archeon.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Mailen kan ook: agenda@nrc.nl